Gesi Bağları Kültür ve Dayanışma Derneği kurucu üyesi Onur Özkul, yaptığı açıklamada ''Sevgili Gesi halkı, Belediye’nin meydanda bulunan tarihi çeşmemizde yaptığı katliam için Anıtlar Yüksek Kuruluna şikayette bulundum. Lütfen sizler de 176 numaralı Kültür ve Turizm Bakanlığı İletişim Merkezi’nden durumu bildiriniz. Kısa süre içerisinde bağlıyorlar ve yardımcı oluyorlar, bilginize. Ayrıca dernek olarak da konunun takipçisi olacağımızı buradan söylemek isterim. Anıtlar Yüksek Kurulu’na yapmış olduğumuz bu müracaat doğrultusundada belediye birimine gerekli uyarı yapılmıştır ve çeşmemiz orjinal haline geri dönecektir, bizimle birlikte olan herkese sonsuz teşekkürler'' diye konuştu.

Gesi sakinlerinden Şerafettin Gerçek ise, “Belediye’de çalışırken insanlar rahatça abdest alabilsin diye çeşmenin oturaklarını ben yapmıştım. Oturakların haline bakın, çeşmenin haline bakın. Oturakları yapalı yaklaşık 15 sene oldu, sonrasında bir sefer dahi bakım yapmadılar. Kare formada kesme taştan yapılan, kitabesi bulunmayan ve eskiden olukdan akan köşeli çeşmeden vatandaşlar; suyu abdest almada ve içmede kullanıyor’’ diye serzenişte bulundu.

Gesi Meydan Çeşmesi ile ilgili Kayseri Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun daha önce yaptığı 2018 tarihli birde çalışma bulunuyor. Kulesi bulunan tarihi çeşme 1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak kayıtlarda bulunuyor. (BGC)

Editör: Haber Merkezi