KAYSERİ'de ikincisi düzenlenen Uluslararası Kültepe Toplantısı'nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırma Dairesi Başkanı Melik Ayaz, "2000 yıllarından itibaren kazılarımızda politika değişikliği yaptık. Kazıdan ziyade, koruma çalışmalarını esas almayı önemsedik" dedi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Kültepe Toplantısı, farklı ülkelerden bilim insanlarının katılımıyla, merkez Kocasinan ilçesi Mimar Sinan Parkı içinde bulunan Selçuklu Uygarlığı Müzesi'nde başladı. Arkeolojik kazılarda, koruma çalışmalarının önemine değinen konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırma Dairesi Başkanı Melik Ayaz, 2000 yıllarından itibaren politika değişikliğine gidildiğini belirtti. Ayaz, şöyle konuştu: "Kayseri denince, pek çok insanın aklına mutfak, misafirperverlik, Erciyes ve Mimar Sinan gelirken, bizim de görev alanımız olarak aklımıza Kültepe, Keykubadiye Sarayı, şehir surları ve kalesi gelmektedir. 6 bin yıllık insanlık ve kültür medeniyetini bağrında barındıran Kayseri, bugün tescillenmiş bin 500'den fazla taşınmaz kültür ve tabiat varlığıyla Anadolu'muzun en önemli tarihi kentlerinden birisidir. 2000 yıllarından itibaren kazılarımızda politika değişikliği yaptık. Kazıdan ziyade, koruma çalışmalarını esas almayı önemsedik. Elbette bilimsel kazı çalışmaları yapılacak ama birçok bilim insanının da kabul ettiği gibi kazı çalışmalarına paralel olarak, koruma çalışmaları yapılmadığı takdirde kazının bir tahribat olduğu, kültür varlıklarının tahrip olacağı bir gerçektir. Dolayısıyla, bu tarihi süreç içerisinde tüm kazılarımızda, restorasyon uzmanı, yani kültür varlıklarını koruma uzmanı bulunması ve kazılara paralel olarak restorasyonların yapılmasını çok önemsedik. Bu anlamda hem çalışmalarımızı yürütüyoruz hem de yapılan çalışmaları yerinde izlemeye gayret ediyoruz."

Kültepe'nin de, Efes ve Diyarbakır surları gibi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) girmesi için gayret göstereceklerini ifade eden Vali Orhan Düzgün ise, şunları söyledi:

"UNESCO Dünya Mirası listesine ülkemizden de çok değerli alanlar girdi. Efes ve Diyarbakır surları başta olmak üzere, Kültepe'nin dünya mirası listesine girmesi için, biz de gayret göstereceğiz. 2014 yılında Kültepe ile beraber, Kayseri'deki Selçuklu eserleri de, Konya ve Sivas'la birlikte dünya geçici mirası listesine alındı. Bugün bu toplantıya ev sahipliği yapan Gevher Nesibe Medresesi de, dünyadaki ilk tıp fakültesinin ve hastanesinin bir arada bulunduğu ender örneklerden birisi."

Toplantıya, Vali Orhan Düzgün ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırma Dairesi Başkanı Melik Ayaz'ın yanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ile yerli ve yabancı akademisyenler katıldı.

Editör: Haber Merkezi