Örenşehir Mahallesinde oturan Bülent Yalman, 2010 yılında evinin yanındaki ahırda define aramak için kazı yaptı. Yalman, komşularının ihbarı üzerine jandarma tarafından gözaltına alınıp, daha sonra serbest bırakıldı. Müze Müdürlüğü tarafından kaçak kazı yapılan ahır ve samanlıkta yapılan çalışmada bozulmamış 12 metre uzunluğa, 5,5 metre genişliğinde mozaik parçası tespit edildi.

Yapılan incelemede mozaik parçasının Roma dönemine ait olduğu ve üzerinde Grekçe diline ait yazılar olduğu belirlendi. Ahır ve samanlık yıkılırken, çevrede farklı mozaik parçalarının bulunma ihtimaline karşı kamulaştırma çalışması başlatıldı. Mozaik parçasının üzeri ise elenmiş kum, jeo tekstil ve farklı malzemelerle kapatılarak korumaya alındı. Kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin ağustos ayı toplantısında mozaiklerin turizme kazandırılması için görüşme yapıldı.

Yapılan toplantıda mozaiklerin toprak altından çıkarılması için gerekli desteğin verilmesi kararı alındı. Karar nedeniyle mutlu olduklarını belirten İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek, “Uzun bir zamandır İncesu ilçemizde bulunan mozaiklerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Pandemi sürecinden kaynaklı bir şekilde burasının halka açılması konusunda bir eksiklik oldu. Bu hususa ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ın büyük destekleriyle beraber, konu mecliste onaylandı.

Örenşehir Mahallesi'ndeki bu mozaik alanın kazı çalışmalarına destek verilerek, halkın ziyaretine açılacak. Burada bir kültür yolu oluşturacağız. Bunun için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor” diye konuştu.

'MAHALLELİ OLARAK ÇOK SEVİNDİK'

Örenşehir Mahalle Muhtarı Gökhan Yolageldi ise, “Burası 2010 yılında ortaya çıkmıştı. Birçok mozaik bulundu. Kazının alanın büyütülmesi için mozaiklerin üzeri kapatıldı. Büyükşehir Belediyesinin meclis kararı ile Örenşehir mahallemizdeki mozaiklerin üzeri yeniden açılacak ve turizme kazandırılacakmış. Mahallemiz ve ilçemiz adına çok sevindirici bir karar. Mahalleli olarak çok sevindik. Yetkililere teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. (DHA)

Editör: Haber Merkezi