Melikgazi ilçesine bağlı Germir Mahallesinde bulunan tarihi Panaya Rum Kilisesi 1837 yılında inşa edildi. O tarihten günümüze kadar gelen Panaya Rum Kilisesi, kaynaklara göre yığma yapım tekniğinde kesme taşlarla inşa edildi. Kilise geçen zamanda bakımsızlık nedeniyle harabeye döndü. Tarihi yapının duvarlarına sprey boyayla yazılar yazılarak, zarar verildi. Kilisenin içinin de defineciler tarafından kazılarak tahrip edildiği görüldü.

Tarihi kiliseye koruma tedbiri uygulanmaması ve günümüzde harabeye dönmesi tepki çekti. Tarihi yapı, restore edilerek turizme kazandırılmayı bekliyor. Kilisenin bulunduğu Germir Mahallesinin muhtarı olan Ali Kapısız, kilise ile ilgili bilgiler vererek, kendisinin de yapının restore edilmesi gerektiğine dair girişimlerinin olduğunu ancak sonuç alamadığını dile getirdi.

"BELEDİYEYİ VE MAL SAHİPLERİNİ GÖRÜŞTÜRDÜM ANCAK UZLAŞMA OLMADI"

Germir Mahalle Muhtarı Ali Kapısız, kilisenin restore edilmesi için yetkililerle görüştüğünü belirterek, "Burası defineciler tarafından deforme edildi. Buranın bir an evvel restorasyonu yapılıp turizme kazandırılması gerekiyor. Burası özel mülkiyet olması sebebiyle, herhangi bir şahıslarla uzlaşım sağlanamadı. Büyükşehir Belediyesinin kamulaştırdığını biliyorum.

İnşallah bundan sonra buranın restorasyonu gerçekleşir ve turizmimize kazandırılır. Köy muhtarı olarak kilise ile ilgili birçok girişimim oldu. Kilisenin, belediyeye verilmesi ve restorasyonunun yapılmasını konusunda önce mal sahipleriyle görüştüm ve onları belediyeyle görüştürdüm. Restorasyonun bir an evvel başlaması gerekiyordu ancak mal sahipleri bu anlaşmaya yanaşmadı ve bizler de bir yol kat edemedik” diye konuştu.(BGC)

Editör: Haber Merkezi