Danişmentliler ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin önemli merkezlerinden biri olan Kayseri'de, 740 yılında Emevi Devleti Ordu komutanları tarafından yaptırılan mescit,  1204 yılında Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından camiye çevrildi. Melikgazi ilçesinde bulunan ve kentin ilk camisi olan Battal Gazi camii, 1279 yıldır Anadolu topraklarında Müslümanlara hizmet veriyor. Kente gelen vatandaşların ziyaret ettiği kayı boyu damgalı cami, tez hazırlayan öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın ilgisini çekiyor.
'1204 YILINDA CAMİYE ÇEVRİLDİ'
Tarihçi Yazar Mustafa Cingil, 1279 yıldır ibadetin sürdürüldüğü Kayseri'nin ilk caminin, türbe ve mescit şeklinde yapıldığı söyledi. Cingil, bu tür türbelerin çevre illerde de bulunduğunu söyleyerek, "Kayseri'de mescit olarak yapılan yer 1'inci Gıyasettin Keyhüsrev tarafından 1204 yılında camiye çevrilmiştir. 1'inci Gıyasettin Keyhüsrev başa geçerken soy secerelerini Battalgazi'ye dayandıran Danişmentlilerin desteğini alıyor. Dolayısıyla bu desteğe bir şükran ifadesi olarak onlara bir teşekkür anlamında bu mescidi camiye çeviriyor. Cami 1825, 1970 ve 2014 yılında tadilat geçirdi." dedi.
'BEKTAŞİLERİN İBADET YERİ, HAC OTOBÜSLERİNİN YOLCU EDİLDİĞİ YER'


Battal Gazi Cami'nin tarihte önemli görevler üstlendiğini belirten Cingil,  "Daha ilk kuruluş yıllarından Ahiliğin kurucusu Ahi Evran'ın kayınpederi Eyhavittin Kirmani’nin tekkesi konumundaydı. Burası Kirmani tarikatının buluşma yeri olmuştur. Daha sonra Evliya Çelebi’nin Kayseri ziyaretinde kaleme aldığı bilgilerde Bektaşilerin ibadetlerini yaptığını görüyoruz. Daha sonraki dönemlerde Kayseri’de hac otobüslerinin yolcu edildiği yer olarak kullanılmıştır." diye konuştu.
'ORJİNAL KAYI BOYU DAMGALARI TARİHİ CAMİDE YER ALIYOR'
Cingil, Battal Gazi Camisinin en önemli özelliğinin orijinal 2 ok ve 1 yay figüründen oluşan Kayı boyu damgaları bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Selçuklu mimarisinde her boyun bir işareti vardı. Mimarileri  yapan taş ustaları kendi boylarına ait damgaları taşlara işlerlerdi. Buradaki en önemli işarette Kayı boyunun işaretidir.  Kayseri’nin ilk camisine gelip, Kayı boyunun orijinal ilk haline dokunmak isteyenler bu camiye muhakkak gelip ziyaret etmelidir. Selçuklu dönemin en önemli özellikleri olan taşçı işaretleri genellikle bütün yapılarda vardır. Caminin çeşitli yerlerinde kayı damgaları görmek mümkündür. Özellikle tarihçiler, kayı işaretlerini görmek için geliyorlar. Caminin içinin ve dışının resmini çekiyorlar. Tez için öğrenciler dahi gelip, bu caminin özelliklerini bizden soruyorlar. Bizde yardımcı olmaya çalışıyoruz."

Editör: Haber Merkezi