Kayseri Valisi Orhan Düzgün, kent merkezindeki yaklaşık 300 yıllık tarihi Vezir Han'ın aslına uygun şekilde restore edilmesi amacıyla 13 Mart'ta ihalesinin yapılacağını açıkladı.
Vali Düzgün, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sadrazamlık yapmış Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1724 yılında yaptırılan Vezir Han'ı, yaklaşık 4 ay önce ziyaret ederek, kentin önemli tarihi değerlerinden Vezir Han'ın durumunu yerinde görmüş, görüş ve önerilerini aldığı esnaf ve vatandaşlara, Vezir Han'ın hak ettiği değeri bulması için çalışmaları yakından takip edeceğini söylemişti. Düzgün, tarihte önemli bir yer tutan han ve kervansarayların ecdattan kalan eşsiz bir miras olduğunu belirterek, bu mirasa sahip çıkmanın önemine işaret etti. Han ve kervansaraylar açısından Kayseri'nin şanslı olduğunu, İncesu ve Bünyan'daki yapıların yanı sıra kent merkezindeki Vezir Han'ın da konum itibariyle önem taşıdığına inandığını kaydeden Vali Düzgün, "Tarihi Kapalı Çarşı ile iç içe Vezir Han'ın Kayseri'nin kültür ve turizm hayatına kazandırılması çok önemli. Vakıflar Genel Müdürü Sayın Adnan Ertem ile yaptığımız görüşmeler sonucu tarihi hanın restorasyonuna başlanması ile ilgili karar alındı ve 13 Mart'taki ihalenin ardından Vezir Han aslına uygun şekilde restore edilmeye başlanacak" diye konuştu. Düzgün, restore sonrası Vezir Han'ın Kayseri'nin tarihi ve kültürel mirası ile markalaşmış değerlerinin tanıtımı amacına yönelik olarak kullanılacağını ifade etti.
Bu arada, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Melikgazi Belediyesi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Melikgazi Belediyesince son bir yıl içerisinde 12 yapının onarımının gerçekleştirildiğini 5 ayrı yerde onarımların devam ettiğini ve 24 tarihi eserin ise onarımı için projelendirme çalışmasının yapıldığını bildirdi. Vali Orhan Düzgün de, "Melikgazi Belediyesi 2015 yılını tarihi mekânların onarımı, bakımı ve günümüz hizmetine kazandırılması olarak planladı ve tüm iş akışını buna göre sıraladı. Çağırağası Konağı ile başlayan tarihi mekânların onarılması, Kiçikapu Konağı, Gülük Çeşmesi ve Hamamı ile devam etmiş ve uygulaması tamamlanmış yapılarını da günümüz hizmetine sunmuştur. Üstelik bu yapıları Erciyes Üniversitesi ile Mimarlar Odasının hizmetine sunarak tarihe eserlere özellik katmıştır. Kayseri'de en çok tarihi eserin yer aldığı ilçe olarak tarihi mekânların sahiplenilmesi son derece anlamlıdır'' dedi.
 
 
 
Editör: Haber Merkezi