Kayseri’de, üst aklı kim olduğu bilinmeyen ve Basın İlan Kurumu’nun kesinlikle bir dayatması olmadığı halde, kentte günlük yayın yapan 14 gazetenin patronu bir süredir devam ettirdikleri ‘Birleşme’ toplantısında nihai sona ulaştılar.

Baki Ersoy Artık Gazete Sahibi

Kentte yayın yapan 14 gazete 5+5+4 olmak üzere 3 grupta birleşip yoluna devam etmek isteyen patronlar, anlaşma sağlayamadıkları süre içerisinde kurulan ‘Uzlaşma Komisyonu’na dahil olan MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, toplantıda tartışılan, ‘Neden 2 grup 5’li bir grup 4’lü’şeklindeki tartışmalara, 500 bin lira teklifle son noktayı koydu. Ersoy, zekice davranışıyla sıfırdan bir gazete kurup, Basın İlan Kurumunun 36 ay sonra yayın alma hakkını da beklemeden aylık resmi ilan gelirlerinden yararlanabilecek.

Toplantılar Günlerce Sürdü!

Gazetelerindeki köşelerinden birbirlerine küfür, hakaret ve hamaset dolu sözler üreten gazete patronları, geçmişe ‘Çizgi’ çekip, birbirlerini birbirlerinin bağ evlerinde mangal partileriyle ağırlayıp, birleşmenin kendilerine fayda sağlayacağını görüştü. Zaman zaman KTO’da da toplantılar yapan gazete patronları, her toplantıda kendi çıkar ve menfaatlerinin geleceğini düşünen düşüncelerini ortaya koydu!

Çalışanlar Hiç Düşünülmedi!

Birleşme toplantıları ve birleşmeye gönülsüz olan patronlarla görüşen gazete patronları, gönülsüz olan patronların, “Çalışan gazetecilerin ödenmeyen maaşları, kıdem ve ihbar tazminatı, matbaacıların durumları ne olacak” sorusuna, “Sen onları boş ver! İşten çıkaracağımız gazetecilerin de maaş ve haklarını zamanla öderiz” diyerek kendi geleceklerinden başka kimsenin geleceğini düşünmediklerini ortaya koydular!

Onlarca Gazeteci İşsiz Kalacak!

3 grupta birleşen gazeteler, 10 gün içinde yeni yayın hayatına başlayacaklar. Her bir gazete kendi bünyesinde yalnızca 7 kişiyi kadroda gösterme zorunluluğu gösterecek. Buna göre 14 ayrı gazetede çalışan gazetecilerden her bir kurumdan yalnızca biri istihdam edilecek diğerleri ise işsiz kalacak!

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Açıklama Yapmalı!

Gazete patronlarından bazıların çalışan gazetecilerle konu hakkında görüşmeler yaptığı, kimilerinin ise henüz bünyelerinde çalışan gazetecilerle durum üzerine konuşma yapmadıkları dikkat çekiyor. Aylardır maaş alamayan gazeteciler ve kıdem ile ihbar tazminatı dahi ödenmeden işsiz kalacak olan gazeteciler, akıbetlerinin ne olacağı konusunda Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’nın açıklama yapmasını bekliyor. Aylardır gazetecilerin ödenmeyen maaşlarının hesabını kimin soracağı da merak edilen konular arasında.

Bursa ve K.Maraş’ta Birleşmeler Nasıl Oldu?

Kayseri’deki gazetelerin birleşme kararı alıp, birçok gazetecinin işsiz kalacağının gündeme gelmesi sonrası, Bursa ve Kahmramanmaraş’ta yapılan birleşmelerde izlenen yol haritası ortaya çıktı. Maraş’ta işsiz kalacak olan her gazetecinin özlük hakları ödenmeden birleşmeye izin verilmediği öğrenildi. Bursa’da ise yine işsiz kalan bütün gazetecilerin özlük hakları kendilerine teslim edilirken, Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından Sendika, Oda, Belediye, Dernek gibi kurumların basın birimlerinde istihdam edilmesini sağlandı.

İşte 3 Grupta Birleşen Gazeteler!

Kentte yayın yapan 14 gazete, 3 grupta birleşti. Aşağıda yazılı bulunan 3 gruptan, 1 ve 2’nci gruptaki Haber 38, Kent Haber, Kayseri Haber, Deniz Postası, Kayseri Olay, Kayseri Meydan gazetelerinin ayrıca TV kanalları da mevcut.

1 Grup : Haber 38, Kent Haber, Büyük Kayseri, Kayseri Haber ve Baki Ersoy’un sahibi olduğu Sanal Gazete

2 Grup : Deniz Postası, Kayseri Olay, Kayseri Meydan, Kayseri Gündem ve Anadolu Haber

3 Grup: E-Haber, Star Haber, Hakimiyet, Ülker ve Yeni Haber

10 Gün içinde Yeni Yayın Dönemi Başlayacak!

Birleşen gazeteler 10 gün içinde kurulacak yeni şirket ve ofislerde yeni yayın hayatına başlayacakken, 1. Gurubun Genel Yayın Yönetmenliğini Metin Sönmez, 2. Grubun Genel Yayın Yönetmenliğini Metin Kösedağ ve 3. Gurubun Genel Yayın Yönetmenliğini ise Canan Bayram üstlenecek.

HABER: TOLGA YILMAZ

Editör: Haber Merkezi