İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde basım yetkisi sadece Darphane Genel Müdürlüğü’nde bulunan ve Cumhuriyet döneminde üretimi durdurulan “Reşat” ve “Hamit” altınları ile Ata Lirası’nı sahte olarak üreterek piyasaya süren şebekeye operasyon yapmıştı.

KAYSERİ DAHİL, 5 İLDE 55 AYRI ADRESE EŞ ZAMANLI OPERASYON

İstanbul merkezli Kayseri, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Konya, Kütahya’nın olduğu 55 adrese eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, hakkında gözaltı kararı bulunan 29 şebeke üyesinden 24’ünü yakalayıp İstanbul’a götürmüştü.

KAYSERİ’DE OPERASYON KİME YAPILDI?

Söz konusu şok baskının ardından Kayseri Kapalı Çarşıda kime veya kimlere operasyon yapıldığı sorusu ise merak konusu olmuştu. Adeta devlet sırrı gibi saklanan söz konusu bilgiye ilk kez Kayseri Yerel Haber’in haber merkezi ulaştı.

BAŞAK SARRAF’A BASKIN YAPILDI

Kayseri de yapılan şok operasyonun Camikebir Mahallesi Kazancılar Çarşısı No:39/B’de faaliyet gösteren Başak Sarraf’a yapıldığı öğrenildi.

ŞABAN ZIKKAVUN’A GÖZALTI YAPILDI

Operasyonda Başak Sarraf’ın sahibi Şaban Zıkkavun’un ise, ev ve iş yerlerinde yapılan aramalar sonrası polis ekipleri tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

ŞAFAK OPERASYONUNA ADNAN İNCETOPRAK DA EŞLİK ETTİĞİ İDDİASI

Söz konusu şafak operasyonuna, aynı zamanda Kayseri Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı da olan Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Adnan İncatoprak’ın da eşlik ettiği iddia edildi.

ALTINLAR İNCELEMEYE ALINDI

Operasyonda gözaltına alınan Başak Sarraf Sahibi Şaban Zıkkavun ve diğer bazı zanlılar ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılırken ev ve iş yerlerinden toplanan yaklaşık 10 bin altın, incelenmek üzere Darphane Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Altınların sahte olup olmadıkları tek tek incelenecek. Altınlar gerçek çıkarsa eritilerek Hazine’ye aktarılacak! Sahte çıkmaları halinde ise imha edilecek.

Şaban Zıkkavun dahil 29 kişinin kaderi Darphane Genel Müdürlüğü’nden gelecek rapora bağlı

Şimdi gözler, Başak Sarraf Sahibi Şaban Zıkkavun dahil 5 ilde faaliyet gösteren 29 kişinin kaderini belirleyecek olan Darphane Genel Müdürlüğü’nden gelecek rapora çevrildi.

İŞTE PİYASA DEĞERİ 50 MİLYON TL’Yİ BULAN ŞOK OPERASYONUN DETAYLARI

NADİDE SİLAHLAR

Operasyon yapılan adreslerin birinde, yaklaşık 100 yıllık olduğu tespit edilen altı patlar silah ile, 2. Dünya Savaşı’nda Nazi subaylarının kullandığı Mauser marka iki tabanca da ele geçirildi. Operasyon da 3 adet ruhsatsız silah bulundu.

TEK YETKİLİ DARPHANE

Türkiye de altın basmaya tek yetkili kurum Darphane Genel Müdürlüğü. Operasyonda ele geçirilen malzemeler arasında, altınları basmaya yarayan kalıplar da var. Şebekenin bastıkları altınların düşük ayarda oldukları da ortaya çıktı. Ancak yetkililere göre, bu durumunun altınların kuyumcudan satın alan son kullanıcılar tarafından anlaşılması mümkün değil.

Yakalananların 18’i İstanbul’da, 6’sı ise diğer illerde

Yakalananların 18’i İstanbul’da, 6’sı ise diğer illerde gözaltına alındı. Operasyon yapılan toplam 55 adresteki aramalarda 10 bin adet sahte Ata Lirası ile Reşat ve Hamit altını ele geçirildi. Altınların piyasa değerinin 50 milyon TL olduğu belirlendi. İlk tespitlere göre, sahte olmalarının yanı sıra, orijinalleri 22 ayar olan altınların sahteleri daha düşük ayarda.

HABERİN AYRINTILARI GELECEK...

HABER ALİ TÜRKASLAN

Editör: Haber Merkezi