Çiftçilerin gelirini artırmak, ihtiyacı olan her türlü tarımsal alet, ekipman, makine, gübre, ilaç ve hayvansal üretimi destekleyici ürünleri tarım marketler aracılığı ile çiftçilerin istifadesine sunmaya çalışan  Kayseri Şeker’in 2016 yatırımları kapsamında Yozgat İli Boğazlıyan İlçesi Yeni Pazar  Beldesine yapımına başlanan  üçüncü tarım marketinin inşaatını hızlandırdı.
Düşük kar marjı ilebölge çiftçisine tarımsal girdi, tarımsal alet ve makinaları uygun fiyatla temin eden ve 1953 yılından beri piyasada denge unsuru olarak yaklaşık 3 bin kalem ürün ile 12 Bölgede hizmet veren Kayseri Pancar kooperatifi satış mağazaları kendisini geliştirerek hızla Tarım marketlere dönüşmesi tarıma bağlı sanayilerin gelişmesine de destek sağladığı için  bölge çiftçisi ve üretim yapan firmalar  tarafından da takdirle karşılanıyor.
2016 yılı kasım ayı sonunda hizmete girmesi beklenen, yaklaşık  3 bin metrekare kapalı alan içerisinde Tarım Market, Bölge hizmet binası, Depo, Konferans salonu ve sosyal tesisleri ile Yenipazar bölge çiftçisine hizmet verecek olan yatırımın  2 Milyon TL ye mal olacağı belirtildi.
Kalite, zaman, fiyat uygunluğu hassasiyeti ile hizmet verilmeye çalışılan Kayseri Pancar Kooperatifi Tarım Marketlerinde  hizmet,  sadece şeker pancarı tarımı yapan çiftçilere yönelik olmayıp ortağı olan ve pancar tarımı ile uğraşmayan 80 bin çiftçiye hizmet götürülmeye çalışılıyor.
Şarkışla Gürçayır Çiftçisi Levent Ünalan; 10 yıldan bu yana pancar ekicisiyim. Tarım Marketler, çok fazla ürün seçeneği ile çiftçimizin hizmetinde olup bilinçli ürün kullanımını sağlıyor. Ödemesi olsun fiyatları olsun bize birçok faydası var. Tohum ve bilgilendirme konusunda iyi çalışmalar yapıyorlar. Bu bilgilendirmelerin birçok alanda çiftçiye faydası oluyor.
Son yıllarda Pancar çiftçisinin ekonomik durumunun düzeldiğini söyleyebiliriz. Eskiden çiftçinin durumu ne kadar kötüyse gübreyi alıp peşin paraya satardı. Şimdi Pancar üreticisinin durumu gayet iyi. Şarkışla da sulu tarımda buğdayın, arpanın fazla getirisi yok, uzun zamandan beri pancar en iyi ürün. İnşallah bu şekilde de gider.

Şarkışla-Cemel Çiftçisi Bilal Çilal;
1990 dan yılından beri pancar ekeriz. Biz tarım marketinden genelde çapa makinesi holder, abot, fiskiye takımı, boru ekim makinesi alıyoruz. Başkanımızdan Allah razı olsun herkes ile ilgileniyor. Temlik konusunda önceden biz temlik almak için Şarkışla’dan Kayseri'ye gidiyorduk. Şarkışla bankaları vermiyordu.  Kayseri'ye vardığımızda da bir hafta bizi oyalıyordu. Ama şuan bütün bankalar bizi arıyor ki gelin temliğinizi bizden alın diye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Pancar fiyatı da güzel oldu kota bulan herkes ekiyor.
Şarkışla da şeker pancarı 1. ürün ekim buğday fazla vermiyor. Buğdayın fiyatı da düşük ama pancarın her şeyi dört dörtlük.  Buğday bu sene ben ekmedim ama ekenler ofise götürdüler yer yok diye almadılar ama İlçemizdeki Kayseri Şeker’e ait Lisanslı Depoya verdiler çiftçi mağdur olmadı. Hem para kesmesi de olmuyor.  Buğday eken götürüp emanete de bırakabiliyor. Güzel yani  Allah razı olsun Başkanımızdan.

Şarkışla- Cemel Çiftçisi Dursun Darıcı;
Önceden her aradığımızı bulamıyorduk. Ama şimdi istediğimiz zaman buraya geliyor eksiklerimizi alıp gidiyoruz. Ödemelerimizin %5 lik kısmını peşin olup kalan kısmını ise pancar parasında yatırıyoruz. Çiftçinin elinde her zaman para olmuyor. Çiftçi istediğini peşin alamıyor. 250 tane boru aldığımızda 10-15 milyar civarında masrafımız oluyor. Buraya gelip 300-500 TL  ödeme yapıp istediğimiz ürünü alıyoruz.
 Ben 4 yıldır pancar ekiyorum. Aslında daha öncede pancar ekicisiydim. 1982-1984 yıllarında su imkanı olmadığından dolayı ekmeyi bıraktım.4 sene önce yeniden pancar ekimine başladım. Barajımızın gelmesiyle imkanlar iyi oldu. Tarım  marketlerde malzeme bol. 100 ton kotam vardı şimdi 350 ton oldu. 100 dönümlük yer ekiyorum.  Ürettiğim pancarın yarısını  C şekerine veriyorum. Kota da sıkıntı var. Talebimiz kotamızın artması. 2016  döneminde pancar sökümünde polar oranım 15,75 ti. Şimdi pancarımın yarısını söktüm oran 18i geçti. Bu sene ki gübrenin faydasını görüyoruz. Şu anda çiftçinin itibarı arttı. Hangi bankaya gitsek çiftçiye kredi vermek için seferber oluyorlar. Bu durum Kayseri Şeker'in  güçlü olduğunu gösteriyor. Önceden bu güç yoktu. çünkü fabrika borçluydu. Geçen yıl pancar paramızı 1. ayın 5 inde aldık. Bu para Şarkışla'ya, Şarkışla ekonomisine giriyor. Bir kuruş para harcamadan pancarımızı yüklüyoruz.

Şarkışla Bölgesi Gürçayır çiftçisi Nihat Kalkan :Yaklaşık 1970 den beri pancar ekiyoruz. Tarım marketler bize gerektiği yerde çok yardımcı oluyor. Ödemelerimiz pancar parasında yapıldığı için çok rahatız. Pancar  haricinde arpa buğday gerektiği şekilde temin ediliyor. Bizim için çok iyi oldu.

Yenipazar Bölge Çiftçisi Reşat Oğuzhan:
Tarım marketlerinin çiftçiye çok büyük faydası var. Aldığımız ürünlerin bedeli pancar bedelinden kesiliyor. Piyasayla fazla bir farkı da olmuyor.  Biz buralardan kimyevi gübre, ilaç, tarımsal ekipmanlar, sulama sistemleri ve buna benzer şeyleri alıyoruz. Biz 75’lik diye bilinen borulardan kullanıyoruz. Ben 35 yıldır pancar ekmekteyim. Şeker pancarı benim için olmazsa olmazdır. Bizim bölgemiz de buğday, arpa ve olmazsa olmazımız pancar yetişmektedir. Pancarın buğday ve tahıl ürünlerinden getirisi daha yüksek olduğu için haliyle ilgi artmış durumda. Biz bölge olarak yönetimden çok memnunuz. Bölge müdürümüz, şeflerimiz, mühendislerimiz bize her zaman her konuda yardımcı oluyorlar. Gerektiğinde gelip tarlamızda bizleri ziyaret ediyorlar. Pancar çiftçisinin son zamanlarda itibarı da artmış durumdadır.

Yenipazar Bölgesi Kaşıkça Köyü Muhtarı ve Çiftcisi Sadık Karabulut:
Tarım market Yenipazar bölgesine çok yakıştı. Yenipazar bölgesi 200 bin tonun üzerinde pancar üretilen 18 köyde ekim yapılan bir bölge. Daha önce bölge müdürlüğümüz belediyenin orada kira iken şimdiki yer kendimizin hem daha geniş hem de daha iyi. Bunun Yenipazar bölgesine bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Tarım marketlerin pazarlanması ve sergilenmesi açısından bölgenin daha refah yere taşınması bu bölge ve çiftçi adına bir kazanç.
Geçen seneye göre polar oranında büyük bir artış var. Bunda yönetimin KWS ile anlaşması ve diğer tohum çeşitlerinin araştırılması bir etken. Bu seneki ortalama Kayseri ve Boğazlıyan ortalamalarının üstünde. Bu hem fabrikaya hem de çiftçiye bir getiri. Eskiden 3-5 tohum çeşidi gelirken şimdi 15 e yakın tohum çeşidi geliyor. Alternatif çok oluyor. Çiftçiye şeker oranını yüksek tutması için tohum şansı veriliyor. Şu an benim pancarın şeker oranı 17- 18 civarında. Buda bana 25-26 bin TL civarında fazladan bir kazanç getiriyor. Eskiden temlik çekecek banka bulamazdık. Kayseri Şekerin bir itibarı yoktu. Şimdi tüm bankalar Kayseri Şekere kredi vermek için sıraya giriyor. Düşük faiz ile dilediğimiz yerden temlik kredisi kullanabiliyoruz. Artık günlerce sıra beklemiyor, bir günde temlik kredimizi alabiliyoruz. Buda Kayseri Şekerin çalışmasından, gücünden ve itibarından kaynaklanan bir durum. Buda çiftçiye yansıyor.
Bu dönem %20-30 gibi verim artışı olacak bu bölgede. Buraya büyük katkısı var. Şeker pancarı çiftçinin yüzünü güldürüyor. Çiftçi çok memnun, kota sıkıntısı yok.
Benim 193 ton kotam var. 275 bin ton pancar teslim ettim 80 bin ton kadar c ye girdim. fabrikamıza güvendiğim için ve c kotasına 150 lira verdikleri için fazla pancarımı da fabrikama teslim ettim.

Şefaatli Köyü Çiftçisi Akif Özcan
Bu yatırımın faydası çiftçiye % 100 yansıyor. Çiftçinin parası olmasa bile çiftçi buradan malzeme alabiliyor. Vatandaş için burada hiçbir engel yok. Ben de tarım marketin vermiş olduğu her malzemeyi buradan aldım.
Ben 1991 yılından bu yana pancar ekicisiyim burası Boğazlıyan’dan sonra en çok pancar ekilen bölge.  Biz fabrikanın istediği kadar pancarı gönderiyoruz. Tarlada verim iyi fakat şeker oranımız düşük. Dekardan 8-9-10 gibi verim alıyoruz. Biz çok sulama yaptığımızdan ve rakımımız düşük olduğundan polar oranımız düşük. Pancar demek para demek. Biz Kayseri Şeker’e bağlanmadan önce temlik nedir bilmezdik. Şimdi bin ton kotan varsa 40 bin TL alabiliyorsun. Paşaköy için pancar en iyi gelir kaynağı.

Gemerek Bölgesi çiftçisi Mustafa Güler
1979 yılından beri pancar ekerim.  Emekli olduktan sonra zirai işlerle uğraşıyorum Pancar'da 1. Ürünüm. Bu sene ki verilen tohumlardan memnunuz. Ben 9. ayın 29 unda pancarımı söktüm. 17.5 şeker oranı geldi. Gübrelerden de çok memnunuz. Önceden 17 yi zor geçiyorduk. Daha önceki yönetim varken temlik kullanamıyorduk. Kimse Kayseri Şeker Fabrikasının kefilliğini kabul etmiyordu. Bizlere senet yapıyorlardı. Ama şu anda bankaya rahatça gidebiliyoruz. Ziraat Bankasından %7 faiz oranıyla temlik kredisi kullanabiliyoruz. Hiçbir çiftçi sıkıntı yaşamıyor. Şimdi pancar çiftçisi kendi kotasını bitirip C kotasına yöneliyor. Bunun sebebi tamamen yönetime duyulan güvenden kaynaklanıyor.
Gemerek  Bölgesi Horuk Köyü Ömer Demir;
35 yıldır pancar ekiyoruz. Gübreden de memnunum. Polar oranım bu sene 17 civarında. Hava şartlarından dolayı dekara verim biraz düşük. Fabrikaya sonsuz güven duymakta haklıyız. Artık ekonomik sıkıntı çekmiyoruz. Pancarın  hem geliri hem de fiyatı çok iyi düzeyde.
 
 
Tomarza’nın Culha köyü çiftçilerinden Avukat Erdoğan Erdoğan:
 Kayseri Tomarza ilçesinde Avukatlık mesleğini yapmakta olan ve Tomarza’nın Culha köyünde şeker pancarı ekimi yapan Avukat Erdoğan Erdoğan 12 yılda 30 ton olan Şeker pancarı kotasını sabırla  1740 tona çıkarmayı başardı.
2002 yılında üniversiteye başlayıp 2006 yılında Avukat olarak mezun olan ve aynı zamanda 2004 yılından beri şeker pancarı tarımı ile uğraşan Erdoğan; Tarım bizim aileden gelen bir uğraşımızdır. Şeker pancarı tarımı son yıllarda en çok rağbet gördü hatta en başa oturduğunu belirtti.
Pancar çiftçisi olan  Av. Erdoğan Erdoğan; Patates piyasasının dalgalandığını, mısırın her bölgede yetişmediğini görüyoruz. Fakat şeker pancarının hemen hemen her yörede kıyı kesimleri hariç yetiştiğini görmek mümkündür. Ülkemiz  için şuan en iyi gelir elde edilebilecek ürünlerin başındadır dedi.
2004 yılında 30 ton kota ile şeker pancarı tarımına başlayan Erdoğan, zaman zaman çeşitli riskleri de göze alarak  pancar tarımını sürdürdüklerini ve 12 yılda kotasını  1740 tona çıkarmayı başardığını, Nisan ayının başında soğuk alması nedeni ile riskli bir ekim yaptıklarını belirtirken, erken ekimin faydalarını da gördüğünü, rakımın yüksekliğinden dolayı söküme başladığında şeker oranının 18 -19 ile başlayacağını, havaların soğuması ile birlikte oranın 20- 22’ lerde olmasını beklediklerini açıkladı.
Kayseri Şeker çiftçilerinin şeker pancarı tarımına taleplerinin her geçen gün artmasında yönetimin çiftçiyle bütünleşmesi yanında teknolojiyi yakından takip edip çiftçiliğin gelişmesine katkı sağlayan Pancar Kooperatifleri ve  Tarım Marketlerin de büyük katkısının olduğunu belirterek, Kayseri Şeker tarafından Tarım marketlerin Kayseri, Sivas ve  Yozgat illerinde de açıldığını  duydum. Tarım Marketlerin bir marketler zinciri olacağına inanıyorum. Çiftçilerimiz buraya uğrayarak fiyat piyasaya bakarak aradaki farkı görebiliyor. Tarım Marketler, Şeker pancarı çiftçisi haricindeki  diğer çiftçilerinin de uğradığı bir mekan haline geliyor. Bunların dışında Tomarza İlçemize  Kayseri Şeker tarafından  toprak analiz birimi kurulması çiftçiyi bilinçlendirmenin yanında çiftçinin malının kalitesinin artarak ekonomik olarak daha çok katkı sağlanıyor dedi.
Erdoğan ayrıca; Kayseri Şeker Fabrikasının 5- 6 yıl önce çok zor durumlardan geçtiğini ve  o zaman kredi kullanacağımızda %15 %20 ler de oran çıkıyordu. Şimdi ise Ziraat Bankası sayesinde bu oran %5 %6’larda olduğunu görebiliyoruz.  Çok rahatlıkla Kayseri Şeker’in sayesinde temlik kredisini kullanabiliyoruz. Şeker pancarı kotasının Altın olduğu bir dönemdeyiz, tavsiyem fabrikanın imkanların ölçüsünde verilen kotanın  değerini bilmek ve sabırla işimize sarılmak gerekiyor. Ben 30 ton ile başladım şuan kotam 1740 ton ama kolay olmadı dedi.
Editör: Haber Merkezi