Merhaba, iyi günler. Soru çok net: Vedat Ali Özışık neden başkan olmak istiyor? Cevabın da çok net olduğu düşünülebilir. Herkes kendince bu cevabı bir iktidar arayışıyla açıklayabilir. Herkesin, her önde gelenin Çiftçinin pancar kooperatifini ve Şeker Fabrikasının yönetimini böyle kendi elinde tekelleştirme arzusu olduğu düşünülebilir. Ancak olayın bu kadar basit olduğunu sanmıyorum. Bir süreçle beraber gelişen bir nokta bu.

Vedat Ali Özışık’ı Pancar Ekicileri Kooperatifi başkanı olduğu yıllardan itibaren tanıyan ve takip eden bir gazeteciyim. O günden bugüne Kayseri şeker ve onun içinde bulunduğu hareketler -ve tabii kendisi- çok değişti.Kimi zaman çiftçi onu değiştirdi, kimi zaman o çiftçiyi değiştirdi.Yargı süreçleri,beraat kararları filan derken aday olmasına bir engel yok sanırım,çiftçi belgesi dışında?Sonuçta şimdi önünde çok net bir hedef var: Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı olmak.Ama bu başından beri olan bir hedefse, neden ‘pancar çiftçisi’ olarak kendisini Kooperatife üye yaptıramadı?ya da başından beri böyle bir hedef vardıysa bile bunu bir şekilde düzeltemedi,diyelim.

Yine alanlarda.

Vedat Ali Özışık’ın ilk güçlü olduğu yıllar da Pancar Ekicileri Kooperatifi başkanlığından indirilişi kadar şimdi değildir. Ancak çiftçilerle temasında, talebin yeniden lehine dönme şansını yakalamış olma olasılığı işaretleri vermektedir. Buradaki temel olgunun Özışık’ın ve etrafındaki, ona sonuna kadar sadık Çiftçi ve bunların temsilci isimlerinin her geçen gün etrafında çoğalması Özışık ve ekibine esas dinamizmini kazandıran da budur. Bu çiftçilerden bazıları halen Vedat Ali Özışık ve ekibine şu ya da bu nedenle güvendikleri için her şeye rağmen yıllar sonrasında bile tekrarından bir iktidar alanı açmaya çalışıyorlar.

Dolayısıyla Vedat Ali Özışık’ın tekrarından güçlenmesi Pancar Ekicileri Kooperatifinin 31 Ağustosta yapacağı Mali Genel Kurulda çoğunluk talebiyle başlar Ve de yanında yer alan çiftçilerin görmek istedikleri Kooperatif başkanlığını almaları talebiyle başlar. Yani mevcut yönetim tarafından dağıtıldığı, bir lütuf gibi verildiği bir şey değil; herkesin gücü oranında, çabası oranında, katkısı oranında elde ettiği bir şey olarak tarif eden bir hareketin başı Özışık. Ve bu hareket Özışık ve ekibinin sonu da olabilir.

Neden mi?

Bu hareketle beraber, Vedat Ali Özışık liderliğini net bir şekilde çiftçilere göstermesi için önce 31 Ağustosta yapılacak olan Pancar Ekicileri Kooperatifinin Mali Genel Kurul’da,Divan başkanlığına kendilerin önerdiği isimlerden seçtirmesi önemli.Ve ardından kendisinin ise bu Kooperatife çiftçi olarak üyeliğinin kabul edilmesinin sağlanması önemli.Yani kurula katılan üyelerin Özışık’ı kooperatif üyesi olarak onaylaması gerekiyor. Ama bu iş öyle anlatıldığı gibi kolay olmayacak, beklide hiç hiçbir zaman bir Özışık olmayacak bu aşamada. Esas olarak çiftçilerin yanında yeralan kolektif bir iradenin öne çıkan ismi oldu, yani mücadele edenler arasında birinci. Kimse onun Başkan adaylığını sorgulamıyor, yâda çiftçi olmadığı için karşı çıkmıyorlar. En azından çiftçiler bunu kabullendi ve burada kolektif bir hareket var diye düşünüyorum.

Mevcut yönetim zayıflıyor mu?

Başkan Hüseyin Akay ve ekibinin Kooperatifi ve fabrikayı ellerlinde büyütmek yerine küçülttüler, borçlanma eksenli bir çalışma içerisinde oldukları yönündeki iddiaların algısı kamuoyunda oluşmaya başladığı andan itibaren, en güçlü olduğu andan itibaren aslında zayıflamaya başladı, söylentileri ortalıkta dolaşmaya başladı? Bu benim öteden beri takip ettiğim bir gözlem, ancak bunun şimdi çok daha net bir şekilde kendini gösterdiğine de şahit olmadık açıkçası. Çünkü ben Ülkemin böylesi önemli kurum ve kuruluşlarını çok önemsiyorum! Vedat Ali Özışık çiftçi buluşmalarına katıldıkça, biraz ivme kazanıyor görüntüsü verdikçe, güçlü algısı yaratılıyor. Aslında bütün bu çalışmaların ardında ise Mevcut yönetimin zayıflıyor mu algısı oluşturulmaya çalışılıyor? Cumhur İttifakına yakın, Millet İttifakına mesafeli olduğu iddiaları nedeniyle eleştirilen Yönetimin hal ve davranışı böyle oldukça da yalnızlaşıyor, izlemini bırakıyor kamuoyu üzerinde.

Tabii ki Hüseyin Akay yalnız değil. Ona hayran olan, ona güvenen on binlerce, belki daha fazla çiftçi var. Peşinden giden insanlar var; onu seven, ona bağlı olan insanlar var. Pancar Ekicileri Kooperatifi gibi bir büyük camiada yöneticilik yapabilmek için ihtiyacı olan kurmay ekibe baktığımız zaman-ki bu noktada çok önemli bir not düşmek lazım: Akay mı? Özışık mı? Daha iyi bir ekip çalışmasıyla yol alabilir sorusuna, yaşanan süreçler her şeyi ortaya koymaktadır diyebiliriz bence.

En aktif ekiple çalışıyor

Şimdi bakıyoruz ki o eski ekipte de çok ciddi bir aşınma var ama. Benim gözlemlerime göre -ki bu gözlemler yaklaşık 20 yıllıktır– Her iki yönetim süreçlerini de biliyorum-Hüseyin Akay ve ekibi gücünü halen korumaktadır. Şu anda en aktif Akay,ekibiyle karşı karşıya kalan bir Özışık var.

Dolayısıyla Özışık’ın başkanlık arayışı, özellikle 31 Ağustosta yapılacak olan Pancar Ekicileri Kooperatifin Mali Genel Kurula başlayacak süreçte zorlu bir etap ama çok riskli bir etap. Kendisi için çok ciddi bir yol ayrımı olacağa benziyor. “Divan başkanlığını alamazsa, o divan başkanı, genel kurula katılan çiftçiye Vedat Ali Özışık’ın çiftçi olduğunu onaylatamazsa” Ve de Akay ve ekibinin bu konuyu zorlayacakları açık ve netse, yolun sonu gözüktü demektir, diye düşünüyorum. Genel Kurul Salonu’nda, Özışık lehine bir sonuç çıkmazsa, belki bundan ders çıkararak bu işe son noktayı koyar mı onu bilemem, Söyleyeceklerim bu kadar, iyi çalışmalar, iyi günler.

SAHİP ÇIKIN...

Gazeteci, doğru ve tarafsız yazmalı,

Şeker fabrikası devletin, milletin malı.

Mazotu, gübresi, tohumu zaten pahalı,

Sahip çıkın Çiftçilerimizin göz bebeğine.