Bu hafta Polikistik Over Sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Beslenme tedavisi nasıl olmalıdır sorularını cevaplandıralım…

PCOS üreme çağındaki kadınlarda çok sık rastlanılan endokrin bir bozukluktur. Hormonal ve metabolik anormalliklerin görüldüğü bu hastalıkta insülin direnci, adet düzensizliği, hirşutizm dediğimiz erkek tipi kıllanma, saç dökülmesi, sivilce, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, obezite, hipertansiyon gibi sorunlar PCOS’lu bireylerde daha sık görülmektedir.

PCOS bulunan bireylerin çoğunluğunda kilo vermede zorluk, bel çevresinde yağlanma ve karbonhidrat tüketiminde aşırı artış yaşanabilir.

PCOS tedavisi sırasında kilo kaybı öncelik olmalıdır. Sağlıklı bir şekilde zayıflama ise PCOS semptomlarında hafiflemeye sebep olur. Ağırlığın %5-%10 düzeyinde azalışı menstural döngüyü düzenlemektedir. Diyet değişikliği, fiziksel aktivite ve kilo kaybı tedavinin hedefleridir. Kilo verme tedavisi, azalan kalori alımı ve düzenli fiziksel aktivitenin yanı sıra stresi azaltmaya yönelik davranışçı ve psikolojik terapiyi kapsamalıdır.

Düzenli öğün tüketimine özen gösterilmelidir. Düşük glisemik indekse sahip besinler tüketilmelidir. Yeterli düzeyde protein alınmalıdır. Trans ve doymuş yağlar tüketilmemeli. Yağlı tohumların miktarını abartmadan badem, fındık, ceviz gibi tohumlar çiğ olarak tüketilebilir. Su tüketimine özen gösterilmelidir. Günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

Antioksidan içeriği yüksek besinler beslenme planında yer almalıdır. Kırmızı-mor meyveler, yeşil çay, beyaz çay, enginar, elma, yeşil yapraklı sebzeler, lahana, brokoli, soğan, sarımsak, portakal gibi besinlerin antioksidan içeriği yüksektir.

Kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Günde 2 fincandan fazla kahve tüketimi önerilmemektedir. Sigara ve alkol kullanılmamalı.

Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Günlük 30 dakika orta şiddette yapılacak egzersiz kilo kontrolünde etkili olacaktır. Uyku düzenine dikkat edilmelidir.