HİSARCIKLIOĞLU:

“ABD İLE TİCARETTE SINIF ATLAMAK İSTİYORUZ”

New York’da Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın katılımıyla TOBB, ABD Ticaret Odası ve Yatırım Promosyon Ajansı’nın ortaklaşa düzenlediği toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ABD ile ticarette sınıf atlamak istediklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin, Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’na dahil edilmesi veya Türkiye ile ABD arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşması, ilişkilerdeki sınıf atlamanın somut adımları olacaktır” dedi. Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent de ABD’li CEO’lara Türkiye’ye yatırım çağrısında bulundu.

TOBB, ABD Ticaret Odası ve Yatırım Promosyon Ajansı’nın ile birlikte düzenlediği toplantı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent başta olmak üzere, ABD’nin önde gelen firmalarının CEO’larının katılımıyla New York’da gerçekleştirildi.

"Ortaklık Alanlarımızı Genişletmeye Hazırız"
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu
burada yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ticaretin ve yatırımların artmasını arzu ettiklerini anlattı. “Sizi Türkiye ile daha fazla ticaret ve daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 2023 yılı vizyonunun yatırımcılara çok geniş bir işbirliği alanı sunduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda ekonomisini iki-buçuk misli büyütmeyi planladığına dikkat çekerek, “Üretimde yüksek teknolojili ürünlere yönelmek istiyoruz. Birlikte çalışmak, Türkiye'de yatırım yapmak için çok büyük fırsatlar var” diye konuştu. TOBB Başkanı, “Aynı zamanda, başta bölgemiz olmak üzere, üçüncü ülkelerde çok sayıda birlikte iş yapma imkanı var. Biz, işbirliği ve ortaklık alanlarımızı daha da genişletmeye hazırız” ifadesini kullandı.



-Daha Fazla Yatırım Daha Fazla Ticaret Arzusu

İş dünyası olarak, Türk-Amerikan ilişkilerinin iktisadi yönünün artık sınıf atlaması gerektiğini düşündüklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, daha fazla yatırım, daha fazla ticaret yapmaları gerektiğine vurgu yaptı. TOBB ve ABD Ticaret Odası olarak da, 2012 yılından beri sürdürdükleri çabaların bu yönde olduğunu bildiren TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede Türkiye’nin, Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’na dahil edilmesi veya Türkiye ile ABD arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasının, ilişkilerdeki sınıf atlamanın somut adımları olacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin dünya ekonomisini kökten etkileyecek bu büyük ekonomik entegrasyonun dışında kalmasını düşünmek dahi istemiyoruz” diye konuştu

-“İşadamları, iki ülke ilişkilerinin çimentosudur”

Konuşmasında toplantıyı onurlandırdığı ve Türk-Amerikan ilişkilerinin iktisadi boyutuna da verdiği yakın destek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Biz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, Türk-Amerikan ilişkilerinin iktisadi yönünün gelişmesi için uzun süredir çaba içerisindeyiz. Zira, biliyoruz ki, işadamları ve işadamlarının iktisadi faaliyetleri, Türk-Amerikan ilişkilerinin çimentosudur, demiridir.

Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Sayın Obama olmak üzere, hükümetlerimizin de ilişkilerin iktisadi yönünü geliştirmeye dönük güçlü siyasi iradeleri ve somut çabaları bize umut ve cesaret veriyor.

Türkiye hızlı büyüyen ekonomisi, nitelikli beşeri sermayesi ve coğrafi konumuyla yatırım için son derece cazip bir ülkedir. Sizi Türkiye ile daha fazla ticaret ve daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz”

-Muhtar Kent’ten Türkiye’ye Yatırım Çağrısı

Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı takdim etmeden önce kısa bir konuşma yapan Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent de, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın, ülkenin bugün halen gerçekleştirdiği büyümenin temellerinin atılmasını sağlayan birçok ekonomik reformu yaparak sergilediği liderliğe hepimiz şahit olduk. Türkiye bugün dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahip. Yenilikçi girişimciler ülkeyi tekstil ve giyim gibi geleneksel olarak güçlü olduğu alanların dışındaki birçok sektöre taşıyor. Bunların arasında, teknolojiden mühendisliğe, inşaattan tarıma, tüketim ürünlerinden perakendeye ve kadar birçok alan bulunuyor” dedi.

Muhtar Kent konuşmasında Türkiye’ye yatırım çağrısında da bulunarak şunları söyledi: “Amerikalı dostlarıma ve meslektaşlarıma, Türkiye’ye ve potansiyel Türk ortak ve tedarikçilere daha yakından bakmalarını tavsiye ederim. Yapacağınız yeni yatırımların Türkiye pazarına hitap etmekle kalmayıp aynı zamanda Türkiye’yi bölgenin geneline bir çıkış kapısı olarak kullanabilmenizi de sağlayacağı düşünüldüğünde, böyle bir karardan pişman olmayacağınıza eminim.” 
Editör: Haber Merkezi