CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri Havalimanı taksi işletmeleri için açılan ve sonrasında Kayseri kamuoyunda tartışmalara neden olan ihaleyi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sordu. Konuyla ilgili TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Arık, kamu kaynaklarının tarumar edildiğini ifade etti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Arık, şu görüşleri dile getirdi: “AK Parti iktidarında elinizi nereye atsanız elinizde kalıyor. Geçtiğimiz yıl yapılan ve kamunun göz göre göre zarara uğratıldığı Kayseri Erkilet Havaalanının taksi işletmesi için yapılan ihale de bunlardan biri… Vicdan sahibi bir AK Parti yetkilisi de çıkıp ‘Bu haksızlığa ortak olmayacağız’ diyerek tepki göstermiyor, gösteremiyor. Çünkü kimileri bu işin içine girmiş, kimileri de koltuk sevdasına bu haksızlığa, hukuksuzluğa, ahlaksızlığa göz yumuyor. Burada da kişiye özel yapılan ihaleyle tüyü bitmemiş yetimin hakkının birilerinin cebine girdiğini görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde AK Parti’nin ballı villaları gündem olmuştu. Görüldüğü gibi AK Parti’nin villası da ballı taksisi de… Dişleriyle dilleri arasında olayı eleştirdiklerini söyleyenler kaçacak yer kalmadığı için eleştirir gibi yapıyor ama bir türlü gereğini yapmıyorlar.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Arık, bakandan şu sorulara yanıt istedi: “Kayseri Havalimanı taksi hizmetleri için 24.01.2019 tarihinde yapılan ihale, taksici esnafının şikayeti üzerine Kayseri 1. İdare Mahkemesi, yeterli rekabet ortamının oluşmadığı gerekçesi ile kararı bozdu. 23 Temmuz 2019 tarihinde yeniden ihalenin yapılması beklenirken Danıştay Kayseri 1. İdare Mahkemesinin kararını bozmasının ardından ihaleyi alan firma ile araç başı aylık 800 TL karşılığında anlaşılarak süre uzatıldı. Bu bağlamda;

1-) Tek firma ile yapılan ve Kayseri 1. İdare Mahkemesinin yeterli rekabet ortamının oluşmadığı gerekçesiyle iptal ettiği ihale ile ilgili bakanlık olarak her hangi bir inceleme yaptınız mı?

2-) Kamu yararı açısından çok fazla firmanın ihaleye girmesinin sağlanması öncelikli iken, adeta adrese teslim ihale yapılarak kamunun zarara uğratılması iddialarıyla ilgili bir işlem yaptınız mı?

3-) Kayseri ile benzer şekilde Denizli Çardak Havalimanı da taksi hizmetleri için ihaleye çıkıldı, 2019 yılının Mayıs ayında yapılan ihaleyi kazanan firma taksi başına 7150 lira + KDV ödemeyi kabul etti. Kayseri’de ise rekabet koşulları oluşmadığı için bunun 10’da biri fiyatına ihalenin verilmesi doğru bir uygulama mıdır?

4-) Kayseri’de ihaleye girmek isteyen ve noter kanalıyla 3050 TL teklif vereceğini açıklayan Erkilet Taksiciler Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatifinin ihaleye alınmamalarıyla ilgili şikayetlerini işleme aldınız mı? Bu konuda nasıl bir tasarrufunuz oldu?

5-) Söz konusu ihaleyle ilgili olarak bazı siyasilerin devreye girdiği iddiaları ile ilgili işlem yaptınız mı?”

Editör: Haber Merkezi