Asırlardır Babadan oğula burada yaşayan vatandaşlar bugünlerde burada yaşadıkları için ceza yiyor, yaşadıkları toprak evleri tadilat yapamıyor. Taş üstüne taş koyamayan vatandaşlar isyan etti. Sorunları anlatan Sindelhöyük Fatih Mahalle Muhtarı Ahmet Sınırtepe, "Fatih mahallesinin 4 tane mezrası var Devetepesi, Yağızlı, Çarıklı, Karapınar bu vatandaşların yaşadığı yerler böyle, geçimimizi hayvandan sağlıyoruz. Yerli hayvanlarımıza devlet desteği verildiği halde biz neden ağır ceza mahkemesinde yargılanıyoruz. Burada ki evlerimize ahırlarımıza onarım yapamıyoruz, yıkıldığı zaman öyle kalıyor, Devlet büyüklerine sesleniyorum. Vatandaş balyalarını koyduğu yerin etrafına duvar çekemiyor hayvanlar yer diye sadece tel çekebiliyor. Yaşlılarımız var 70 yaşına gelmiş doğma büyüme buralı Türbemiz var burada çobanlık yapmış 942'de vefat etmiş.

Yapılan şikayetlerden sonra buraya cezalar geliyor. Cezalar 5.000 - 7.000 tl arası geliyor hatta bir kardeşimize 7.000 bin tl ceza geldi toplam 11 bin tl ceza geldi. Bize bir çözm versinler yoksa biz geçimimizi neyle sağlayacağız, ya yer göstersinler çıkalım gidelim, ya da bize yardımcı olsunlar. Biz burada hayvanlar ile beraber yaşıyoruz, burası bize atalarımızdan emanet.

Bizim geçimimizi sağladığımız hayvanımızı bizden almasınlar bizim gayemiz bu. Benim 4 mezrada 4 tane sığır oluyordu 500 den 2 bin bacak sığır oluyordu, bu bin bacağa düştü niye? Vatandaş buradaki yerlerini onaramayınca sıkıntı yaşadı, dışarıda yaylım malı bitiyor.

Vatandaşlarımız ev yaptığı için ağır ceza mahkemesinde yargılanıyor. Evleri pirket yada taşlada yapmıyoruz doğal topraktan evler bunlar ama yine de ağır ceza mahkemesinde yargılanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mahalle sakinlerinden Osman Kılıç; " Bu mezra dedelerimizden kaldı babalarımızdan kaldı, şimdi ise bizi buradan zorla kaldırmaya çalışıyorlar. Hayvan desteğimizi veriyorsun, suyu getirdin, elekriği getirdin biz şimdi nereye gidelim, bzim çoluğumuz çocuğumuz açlıktan mı ölecek. Bu cezayı göndereceğine gel buraları yık daha iyi bize." dedi.

Mahalle Sakinlerinden Bekir Özbey; "Burada ki evlerde adamlar tadilat yapamadığı için terk ettiler gittiler evler iyice yıkılıyor. Bu mezraların biz kirası verelim biz bu kadar cezaya gerek yok, Hatay tarafında bizim akrabalar var onlar mezralara kira veriyor bizde verelim." dedi.

Mahalle sakinlerinin sıkıntılarını dinledikten sonra yaptığı açıklamada Yeniden Refah Partisi Develi İlçe Başkanı Mahmut Kılınç; "Vatandaş burada yüz yıllardır geçimini sağlıyor babaları dedeleri burada geçimini sağlamış, asırlardır burada hayvancılık ve çiftçilik yapmış ama son günlerde bir şikayet üzerine ceza geliyor.

Belediye Başkanı geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına çıktı, her iş bizim işimiz dedi. Bu iş sizin işiniz, bir zahmet vatandaşın sorunları ile ilgilenin zaten bu vatandaş zor bir şekilde geçimini sağlıyor.

Ayrıca bu hayvanlar yaylım hayvanı olduğu için insan sağlığına %100 faydalı yani bu hayvanların eti, sütü ve yağı çok faydalı bu yüzden tam destek verilmesi gerekirken tam tersine hayvancılığı bitirmeye çalışılıyor. Lütfen yetkililer televizyon programıda her iş bizim işimiz diyeceğine vatandaşın ayağına gelsin bu sıkıntıları dinlesin, çözmeye çalışsın, elini taşın altına koysun. Burası madem site alanı; elektriğini vermiş, suyunu vermiş o zaman ceza niye, bu vatandaşlar yüz yıllardır burada yaşıyor.

Vatandaşlar zor durumda cezalar geliyor, bir kardeşimizin toplam cezası 11 bin tl yi geçti zaten bir kazancı yok aldığı parayı da buraya yatırıyor. Yetkililerden bir an önce vatandaşın bu sıkıntılarını çözmelerini bekliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi