Meclis 15 Temmuz FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Aytuğ Erdoğdu, Aytun Çıray, Zeynel Emre ve Sezgin Tanrıkulu TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, komisyon raporunu değerlendirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu, raporun Komisyon Başkanı Reşat Petek'in şahsi raporu olduğunu savunarak, şöyle konuştu:

"Komisyon Başkanı Reşat Petek tarafından açıklanan bu taslak rapor kontrollü bir darbe girişiminin siyasi ayağını saklama ve günahsız kişi ve kurumlara iftira raporudur. BU raporla vefat etmiş ve kendisini savunma ihtimali olmayan Süleyman Demirel, Turgut Özal, Kasım Gülek, Vehbi Koç ve Bülent Ecevit gibi isimlerin hatırası kirletilmeye çalışılmıştır. Darbe girişimi ile ilgili AKP'nin siyasi sorumluluğunu ima edebilecek bilgi kırıntıları dahi rapordan çıkartılmıştır. Darbe girişimi engellenemez bir doğal afet gibi sunulmaya çalışılmış siyasi ve idari sorumluluklar gizlenmiştir. Yarım asırlık örgüt vurgusuyla sorumluluk AKP öncesi hükümetlere bırakılmaya ve 2002 öncesi devletlere gizlice sızan Gülen cemaatine 2002 yılı sonrası bilinçli olarak devletin teslim edilmesi gizlenmeye çalışılmıştır"

‘SÜRENİN UZATILMASINI TALEP EDECEĞİZ’

Muhalefet şerhi için verilen 10 günlük sürenin 5 iş gününe denk geldiğini belirten Erdoğdu, sürenin uzatılması için talepte bulunacaklarını söyledi. CHP'li Erdoğdu, partisinin hazırlayacağı muhalefet şerhinde yer alacak soruları, şöyle sıraladı:

".Türkiye, Fetullah Gülen Cemaatine nasıl teslim edildi?

.Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı darbe ile ilgili bilgileri Cumhurbaşkanı ve Başbakandan saklandı mı?

.Eğer bu bilgi saklandıysa Akar ve Fidan neden hala görevde?

.Darbe gecesine nasıl dönüştü?

.Derdest edilen kuvvet komutanlarından Genelkurmay Başkanı ve MİT müsteşarı bilgi sakladı mı?

.Darbe öncesinden biliniyor muydu?

.Darbe gecesi can veren insanlarımız kontrollü bir darbeye mi kurban edildi?

.15 Temmuz öğle saatlerinde MİT'e yapılan ihbarla darbe biliniyor olmasına rağmen gerekli önlemler neden alınmadı?

.Adil Öksüz kimdir, neden serbest bırakıldı?

.Darbenin siyasi ayağı kimlerden oluşuyor?

.Darbe başarılı olsaydı Cumhurbaşkanı kim olacaktı?"

TANRIKULU: "BU BAL SAÇAN RAPORUDUR"

Fetullah Gülen'in CHP'ye 5 bin lira bağış yaptığı iddia ettiğine dair makbuzu gösteren Reşat Petek'e gereken cevabın verildiğini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise "Bal veren petek gibi Allah razı olsun. Allah şaşırttı kendisini. Ancak bu kadar yanlış ve yalan belge kullanılır bir vekil tarafından. Sosyal medya kendisine cevabını veriyor. Komisyondakilerin çoğunun geçmişi Gülen Cemaatiyle bağlantılı olanlar. Baştan aşağı Petek olmak üzere. Cumhuriyet tarihinin en önemi dökümanını hazırlamak üzere 5 iş günü var. Komisyon raporu değil Petek'in kendi raporu bana göre. AKP içinde de MİT Müsteşarının gelmesini isteyenler vardı. Ama bu Reşat Petek'in bal saçan raporudur" dedi.

MİT YAZISINDA YENİ BİLGİ YOK

Tanrıkulu komisyona gönderilen MİT yazısına ilişkin ise şunları söyledi:

"MİT yazısında hiçbir yeni bilgi yok. 22 Mayıs'ta cevap verilmiş, 6 ay sonra cevap vermiş. Darbe gününe ilişkin bilgi var sadece. Darbe günü MİT mensupları üzerine düşeni yapmıştır ama önce darbeden MİT'in sorumluluklarına ilişkin tek cümle yok. Yeni bilgi olmadığı gibi darbe hazırlığı konusunda da hiçbir bilgi yok. Müsteşarın komisyona gelmemesinin nedeni de bu olsa gerek. Onları raporumuzda ayrıntılı olarak değerlendireceğiz. Bugün bu rapor 5 ayda 31 uzmanla hazırlanmış. 5 iş günü içinde buna yanıt vermemiz istendi. Bugün HDP ve MHP'de milletvekillerinde sürenin uzatılması için başvuru yapacaklar. Uzatılmazsa muhalefet şerhimizi hazırlayacağız"

Editör: Haber Merkezi