Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ndeki kadro istatistikleri ile özel tiyatrolara pandemi döneminde yapılan yardımlarla ilgili verilerim açıklanması için Kültür ve Turizm Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde kadro bekleyen kaç sözleşmeli oyuncu ve teknik eleman bulunmaktadır?
Genel Müdürlüğünüzde en son hangi tarihte kadro sınavı açılmıştır?
Genel Müdürlüğünüzde sözleşmeli olarak yevmiyeli çalışan oyuncu ve teknik ekibin sağlık hizmetlerinden faydalanamamalarının sebebi nedir?
Genel Müdürlüğünüzde kadro bekleyen kaç sözleşmelinin, sözleşmeleri iptal edilmiştir?
Sözleşmeli oyuncu ve teknik ekibin kadroya alınması ile ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır?
Pandemi döneminde kaç özel tiyatroya, ne kadar destek sağlanmıştır? Hiç destek almayan ya da talep etmeyen ve talep ettiği halde alamayan tiyatro sayısı kaçtır? Ülkemizdeki tiyatrocu sayısı kaçtır?”

842 SANATÇI VE TEKNİK PERSONEL
CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatlarında; 2022 Ocak ayı itibarıyla 842 sanatçı ve teknik sözleşmeli personel, günlük yevmiyeli/puantajlı figüranlar dışında ise 1.147 sözleşmeli personelin görev yaptığını bildirdi.

GEÇEN YIL 112 PERSONEL GÖREVE BAŞLADI
Genel Müdürlük çalışanlarına yönelik herhangi bir sözleşme iptali durumu söz konusu olmadığını belirten Bakan Ersoy, en son 01.07.2021-07.07.2021 tarihleri arasında İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Sivas, Trabzon ve Van Tiyatro Müdürlüklerinde görev yapmak üzere 119 sözleşmeli personel alımı için sınavı açıldığını, sınav sonucunda 112 personelin atamasının yapıldığını, sınavı kazanan 7 kişinin ise kendi isteği ile göreve başlamadığını ifade etti.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANIYOR
Genel Müdürlüğün merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan sözleşmeli personelin çalıştıkları sürece Sosyal Güvenlik Kurumuna sigorta primlerinin yatırıldığını kaydeden Bakan Mehmet Nuri Ersoy, bu personelin Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalandırıldığını vurguladı.

GEÇEN YIL 409 ÖZEL TİYOTRA E- DEVLET SİSTEMİNE KAYDOLDU
Bakan Ersoy, özel tiyatrolara ilişkin bir veri tabanı oluşturulması amacıyla 2020 yılında çıkarılan yönetmelik kapsamında e-devlet sistemine 2020 yılında 551 özel tiyatro ve 978 sigortalı personel, 2021 yılında ise 409 özel tiyatro ve 603 sigortalı personel kayıt edildiğini bildirdi.
 
ÖZEL TİYATROLARA PROJE DESTEĞİ
2018 yılında 261 özel tiyatro projesine toplam 5.246.000 TL, 2019 yılında 256 özel tiyatro projesine toplam 6.102.000 TL destek verildiğini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Erboy salgın döneminde özel tiyatrolara ayrılan desteklerin iki kat arttırılarak; 2020-2021 sanat sezonu için 328 özel tiyatro projesine toplam 12.000.000 TL ve 2021-2022 sanat sezonu için 428 özel tiyatronun projesine toplam 13.500.000 TL destek verildiğini belirtti.

Bakan Ersoy, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta ayrıca bu bilgileri de aktardı:
“ Tiyatrolarımız DT Sahnelerinde projesi kapsamında 112 özel tiyatroya 6.200.000 TL, Tiyatro Arşivi" projesi kapsamında 467 özel tiyatroya verilen toplam 9.500.000 TL ve "Özel Tiyatrolar Yaz Turnesinde" projesi kapsamında 414 özel tiyatroya 21.065.000 TL destek verilmiş olup projeler ile birlikte özel tiyatrolara 86 milyon213 bin TL tutarında rekor düzeyde yardım dağıtılmıştır”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlığın cevabında sağlanan destekten talep Etmesine karşın bu desteklerden faydalanamayan ya da devlet desteği almadan perdelerini açan tiyatro sayısı yer almıyor. Doğal olarak Bakan yapılanları belirtmiş. Ancak ülkemizde sanatçılarında, özel tiyatrolarında yaşadığı sorunların varlığı bir gerçek. Sanatın her dalında ayrımsız sorunu olan sanatçıyı, sanatın sergilendiği alanlarında korunup desteklenmesi şart. Kültür ve sanat toplumların geleceğinin ışığıdır. İptal edilen konserler ve etkinliklerle iktidarın kendi gibi düşünmeyenlere karşı uygulamaları ve yasakları bu bağlamda dikkat çekicidir. İptal edilen konserler ayrımcı bir yaklaşımdır. Sanat özgürlüğünün engellenmesi, sanatçının üretiminin sınırlanması doğru yaklaşımlar değildir” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi