CHP Milletvekili Gürer, Kamu da yüzde 50’yi bulan kira artışı esnafı zor duruma soktuğunu aktardı. Gürer, kira artışlarının, esnafın durumu da göz önünde bulundurularak yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

KİRACI ESNAFIN SORUNLARINI DİNLEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işyerlerinde kiracı olan ancak yüksek kira artışı nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan esnafı ziyaret ederek, sorun ve taleplerini dinledi.

YÜZDE 50’YE YAKIN KİRA ARTIŞI ESNAFI BUNALTI

Köy garajında esnaf Ümit Yıldız bazı dükkânların kirasının yüzde 55’e kadar artırıldığını, yüzde 38 ila yüzde 40 arasında zamlanan dükkân kiralarının da bulunduğunu ifade etti.

DÜKKÂNLARI KAPATACAĞIZ

Geçen yıl 108 bin lira olan iki dükkânın yıllık kirasının bu yıl 160 bin liraya çıktığını anlatan esnaf, “Bu artış karşısında dükkânı kapatmaktan başka çaremiz kalmayacak. Kiralara bir düşüş yapabilirse bizi de ayakta tutmak için bir destek sağlarsa devam etmeyi düşünüyoruz. Kiralar bu şekilde devam ederse kapatacağız” dedi.

GELİRDEN ÇOK GİDER VAR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sıkıntıları anlatan Ercan Ecemiş ekonomik krizin esnaf gelir gider dengesi olumsuz etkilediğini ve geçmişe göre işlerin daralması ile kira, elektrik gibi ödemelerde zorlandıklarını ifade etti.

KİRA ARTIŞI TUZ BİBER EKTİ

Bir esnafta işyeri çalışma saatlerinin değişmesi talep ettiklerini ve köy garajında sabah 7’de açıp, akşam 7’de kapattıkları dükkânlarını gece 24.00’e kadar izin verilmesini istedi. Köy garajında ulaşım gideri nedeni ile zorunlu işi olmadan gelip gidenlerin azalmasının da işlerini olumsuz etkilediğini ifade etti.

KREDİLERİ ÖDEYEMEDİK

Geçen yıl kira parasını ödemek için çektikleri banka kredisini dahi ödeyemediklerini söyleyen bir başka esnaf ise “Şimdi ikinci kira geldi, hem de zamlı. İkinci krediyi çekemiyoruz. Bundan sonra ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyerek, yaşadıkları sorunları anlattı.

DOĞALGAZ ÜCRETLERİ KİRACILARI DA ZORA SOKUYOR

Aynı bölgede iki dükkân işlettiğini ve dükkânlara yüzde 50 zam yaptığını anlatan Ercan Ecemiş kira artışının yanı doğalgaz ücretlerindeki artışı dikkat çekerek, “125 metrekarelik evime de 400 lira doğalgaz ödüyorum, 15 metrekarelik dükkâna da aynı parayı ödüyorum. Zaten kiralar aldı başını gidiyor. Esnaf para kazanamıyor” dedi.

BATACAĞIZ…

Artan dükkân kirası ödeyemediğini anlatan başka bir esnaf da böyle giderse dükkânı kapatmaktan başka çare kalmayacağını belirterek, “BAĞ-KUR prim borçlarımızı da ödeyemiyoruz. Sattığımız ürünün yerine yenisini koyamıyoruz, üzerine para eklersek ancak koyabiliyoruz. Bu gidişle zaten batacağız” ifadelerini kullandı.

ESNAF SATTIĞI ÜRÜNÜ AYNI FİYATLA YERİNE KOYAMIYOR

Esnafın sorunlarını dinledikten sonra bir açıklama yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta yaşanan fiyat artışları herkes gibi esnafında belini büktü. Niğde’de esnafın en büyük sorunlarından biri sattığı ürünü aynı fiyatla yerine koyamıyor olması ve aylık giderlerinde ciddi şekilde artış yaşanması” dedi.

KİRALAR YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Kiraların artması nedeniyle gelir-gider dengesi bozulan esnafın bu nedenle dükkanlarını kapatmaya başladığına da dikkat çeken Gürer, “Kamuya ait yerlerde kiraların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili vatandaşın kazanç durumu düştüğüne göre mevcut kamu yönetiminin fiyatları aşağıya çekerek bir can suyu olarak destek vermesi gerekiyor” diye konuştu.

EV KİRALARINDAKİ ARTIŞI ÖĞRENCİYİDE ETKİLİYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Farklı kesimlerden kira artışları nedeniyle mesajlar alıyoruz. Yeni ev ve iş yeri kiralamak zorlaştı. Kamudaki belediye gibi kurumlara ait yerlerin kira artışlarının yanında tüm kiralar bir önceki yıla göre önemli ölçüde arttı. Üniversiteye bu yıl girecek öğrenciler yurt için çaba gösteriyor. Çünkü evde kalacaklar için kiralar büyük külfet, özellikle dar ve sabit gelirliler ile küçük esnaf kira nedeniyle ciddi mağduriyet yaşıyor. Kira konusunda iktidarın açıklamaları uygulamada başarılı olmuyor. Kamuda dahi kira artışları kuruma göre değişiyor. Kiraya veren de kendisinin gelirinin daraldığını belirtiyor ve öncelikli tutuyor. Krizin her kesimi mağdur ettiği bir süreçte kiralarda ciddi artış yaşanıyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi