CHP Milletvekili Gürer’in yurt sorunuyla ilgili 2 ayrı önergesine aynı yanıtı veren Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ülkemizde ve KKTC’de 800 yurt bulunduğunu açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yükseköğretimin en önemli ihtiyaçları arasında yer alan yurt sorununa dikkat çekmek amacıyla, Gençlik ve Spor Bakanlığına, konuyla ilgili olarak iki ayrı soru önergesi verdi.

Gürer’in ilk önergesinde “2022 yılından itibaren yapımına başlanan, tamamlanan ve yapılması planlanan yurt sayılan kaçtır?

2021-2022 eğitim öğretim yılında yaşanan yetersiz KYK yurdu sorununun giderilmesi için alınan önlemler nelerdir? Önergenin verildiği tarih baz alınarak var olan KYK yurdu sayısı kaçtır? illere göre dağılımı nedir?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurt sorununa ilişkin bir başka soru önergesinde ise şu soruları yöneltti:

“2021-2022 eğitim öğretim yılında KYK yurdunda güz dönemi ve bahar dönemi kalan öğrenci sayısı kaçtır?

2022-2023 eğitim öğretim yılı için önergenin verildiği tarih baz alınarak KYK yurtlarında belirlenen boş kontenjan sayısı kaçtır?”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in iki ayrı soru önergesine aynı yanıtı verdi.

Bakan Kasapoğlu, 81 il, 254 ilçe ve KKTC’de 800 yurtta 850.000 yatak kapasitesi ile hizmet verildiğini açıkladı.

Bakan Kasapoğlu, “Yükseköğretim kuramlarının konumu ve öğrenci sayıları, mevcut yurtların kapasitesi, yurt başvuruları, başvuruların karşılanma oranları, binaların fiziki durumları ile sosyal ve bölgesel faktörler, Bakanlığın stratejik planı, iyileştirme programı, kalkınma planı, yıllık programlar, Cumhurbaşkanlığı programı ve eylem planları dikkate alınarak yurt ihtiyacı belirlenmekte ve gerekli planlamalar yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.

KİRA FİYATLARI UÇTU

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise pek çok ilde yurt yetersizliği nedeniyle gençlerin kiralık dairelerde barınmaya çalıştığını, son yıllarda artan kira fiyatları karşısında ise öğrencilerin büyük mağduriyet yaşadığını belirtti.

ÜNİVERSİTELİ DERSLERİYLE DEĞİL, BARINMA SORUNUYLA MÜCADELE EDİYOR

Yükseköğrenim öğrenci yurtlarının sayının artırılıp hem de içerik olarak geliştirilmesi gerektiğine değinen Ö.Fethi Gürer, “Üniversiteyi kazanan öğrencilerin okulu farklı bir kentte ise her yıl yurt arayışları başlıyor. Ev kiralarında aşırı artış yurt sorununu daha da büyütüyor. Yurtlardaki yatak sayısının artırılmasına karşın yetersiz kalıyor. Bazı büyük şehirlerde okulun çok uzağında yurt bulunması ulaşım gideri ve koşulları ile sorunlu oluyor. Tüm üniversite öğrencilerinden yurt talebi olanlara uygun ve çalışma ortamı ihtiyaçlarını karşılayacak yurt teminini sağlamak iktidarın görevidir. Sorun yok demekle sorun yok olmuyor ve her yıl vekillere yurt için onlarca öğrenci arıyor. Eğitim döneminin ortasına gelindi. Halen yurt sorunu yaşayan öğrenciler var. Yurtların barınmadan, yemeğe her anlamda öğrencinin talebine uygun koşulları sağlaması şarttır. Üniversite öğrencileri, okullarında ders çalışmaktan çok barınma sorununu çözebilmek için mücadele ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi