Tarım alanlarının sürekli azaldığı, her yıl binlerce çiftçinin artan girdiler nedeniyle çiftçiliği bıraktığı bir dönemde, Türkiye’nin önce Sudan, sonra Nijer ve şimdi de Venezuela’da tarım yapmaya yönelmesini ‘anlamsız’ bulduğunu belirten Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’ye “Ağam bizimle dalgı mı geçiyorsunuz?” dedi.

CHP Milletvekili Gürer, “O makama, ülkemizde tarımın sorunlarını çözmeye geldiğini sandığımız Tarım ve Orman Bakanı, topraktan uzaklaşan çiftçiye, gebe ineğini kestiren besiciye çözüm bulmak yerine Venezuela’da buğday üretim anlaşması yapacakmış. Tarımda bula bula çözümünüz bu mu? ” ifadelerini kullandı.

BAKAN KİRİŞÇİ’YE “VENEZUELA” TEPKİSİ…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye, Venezuela’da buğday üretecek” şeklinde açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye tepki gösterdi.

VENEZUELA’YI BIRAK, TÜRKİYE’DEKİ TARIMIN SORUNLARINA BAK

Türkiye’de tarımı bitirme noktasına getiren AKP iktidarının, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle on binlerce çiftçinin artık üretim yapamaz duruma geldiğini, bu nedenle ekim yapılması gereken tarlaların boş kaldığını anlatan Gürer, “Hal böyleyken, ülkemizdeki tarımın sorunlarının çözüme yönelik girişim yapmak yerine, Venezuela’da buğday üretmeye kalmak anlaşılır bir durum değil” dedi.

AKP İKTİDARI YABANCI ÜLKE SEVDASI BİTMİYOR

AK Parti iktidarının, ülkemizde üreticilerin sorunlarını çözmek yerine yabancı ülkelerde tarım yapma sevdasının yeni olmadığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 8 yıl önce Sudan’da, 4 yıl önce de Nijer’de tarımsal üretim projeleri başlatıldığını ancak henüz faaliyete geçilemediğini anımsattı.

Sudan ve Nijer’de tarım yapmak için projeler üreten Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, bu girişimlerini defalarca kez Meclis’te gündeme getirdiğini, konuya yönelik soru önergeleri verdiğini hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hatırlanacağı üzere, Sudan’da bu güne kadar hiçbir faaliyette bulunmayan projeler için yönetim kurulu üyelerine 417 bin lira harcama yapıldığı Sayıştay raporlarına yansımış ve biz de konuyu Meclis’te gündeme getirmiştik. Sudan ve Nijer’de tarım yapılsa bile bu iki ülkeden çıkan konteynırların ülkemize ulaşmasının 45 gün olacağı ve her bir konteynırın maliyetinin 15 bin doları aşacağı yönündeki eleştirilerimizi ortaya koymuştuk” hatırlatmasında bulundu.

Sudan ve Nijer’de tarım yapmak yerine, ülkemizde tarımsal sorunların çözümü yönünde girişimlerde bulunulması, 50 yıl önce başlatılan GAP projesinin hayata geçirilmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması gibi önerilerde bulunduklarını da anımsatan CHP Milletvekili Gürer, “Sudan ve Nijer yetmiyormuş gibi şimdi de AK Parti’nin Venezuela sevdası ortaya çıktı” diye konuştu.

AKP İKTİDARLARI TARIMI BİTİRDİ

AKP iktidarının ülkemizde tarımı bitirme noktasına getirdiğini ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2002’den bu yana ülkemizde nüfus sürekli arttı. Buğday üretimi ise yerinde saydı. 3,5 milyon hububat ekilen alan üretim dışı kaldı. Ancak AK Parti iktidarı, önce Sudan, sonra Nijer şimdi de Venezuela’da tarım projeleri hayata geçirmeyi planlıyor. Farklı ülkelerden insanlar ülkemize gelerek tarım arazileri satın alırken, AK Parti iktidarı verimli Anadolu topraklarında tarımı yeniden canlandırmak yerine, sorunun çözümünü yurtdışında arıyor” şeklinde konuştu.

HER ŞEYİMİZ İTHAL

Üretime yönelik politika yöreni ithalata yönelik politika izleyen AKP iktidarının ülkemizi ihraç eden değil, ithal eden ülke konumuna düşürdüğünü anlatan Gürer, “Buğday, arpa, bitkisel ham yağı Ukrayna ve Rusya’dan, pamuğu Yunanistan’dan, nohudu Meksika’dan, mercimeği Kanada’dan, çerezlik ayçiçeğini Çin’den, büyükbaş hayvan ithalatını ise Arjantin, Brezilya ve Avusturalya’dan yapan ülke konuna düşürüldük. Yem ve gübre ithali ile çiftçide, besici de zor da ” değerlendirmesinde bulundu.

BUNLAR UZAYDA BİLE TARIM YAPACAKLARINI AÇIKLAYABİLİR

21 üründe arz açığının olduğuna da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübreden yeme kadar girdi kalemlerinin çoğunu da ithal eder duruma getirilen Türkiye’de, üretimin sağlanabilmesi halinde, tarımsal üretimde kendi kendine yeten bir ülke olabilecek konumda olduğuna işaret ederek, “Ne yazık ki AKP iktidarı ülkemizi ithalatçı konumuna getirdi. 2023 yılında uzaya gidileceğini açıklayan AK Parti, uzayda da tarım yapacağını ve arazi alacağını da söylerse şaşırmamak gerekir” dedi.

BİZİMLE DALGA MI GEÇİYORSUN?

Çiftçinin girdi maliyetlerindeki önlenemeyen artış ve düşük taban fiyatlar nedeniyle perişan hala getirildiğini anlatan CHP Milletvekili Gürer, “Bir yıl önce 7 lira 35 kuruş olan mazot bugün 28 lirayı geçmiş. Çiftçi gübre atamadan ekim yapıyor. Tarım ve Orman Bakanı ise Venezuela’da buğday üreteceklerini anlatıyor. Ağam sen bizimle dalga mı geçiyorsun? Senin o makama, ülkenin tarımsal sorunlarını çözmeye geldiğini sanıyorduk ama sen Sudan’la işe başladın, Venezuela ile devam ediyorsun. Topraktan uzaklaşan çiftçiye, gebe ineğini kestiren besiciye çözüm bu mu? Verdiğiniz taban fiyatla geçen yıl 307 litre mazot alabilen üretici bu yıl 251 litre mazot alabiliyor. Bu hesaplara bak, Venezuela’yı, Sudan’ı, Nijer’i bırak, 50 yıl önce başlayan ancak henüz tamamlanamayan GAP’ı bitirmeye bak” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi