Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi (e- METİP), Mevsimlik Tarım işçileri ile Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi konulu genelgede yer alan maddeleri sıraladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına da aynı konu ile ilgili önerge verdiğini ve Bakan Vedat Bilgin’in, önergeyi “ Mevsimlik Tarım İşçileri konulu 2017/6 sayılı Genelge ile kurum ve kuruluşların mevsimlik tarım işçilerine yönelik görev ve sorumlulukları net bir şekilde belirlenmiştir. Anayasal bir hak olan eğitim ve öğretim hakkına erişim mevsimlik tarım işçisi kadınları da kapsayacak şekilde her bireye eşit bir şekilde sunulmaktadır. Mevsimlik tarım işçilerine, Bakanlığımız koordinasyonunda İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içerisinde hizmetler sunulmaktadır” şeklinde yanıtladığını açıkladı.

CHP Milletvekili Gürer, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den şu soruların yanıtını istedi: “Bakanlığınızın mevsimlik tarım işçisi kadınların eğitimlerinin ve öğrenim hayatlarının devam edebilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?

Bakanlığınızın mevsimlik işçilere ve çocuklarına sunduğu hizmetler nelerdir?”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise 2017 yılında yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile kamu kurum kuruluşlarına mevsimlik tarım işçilerinin hayatlarını iyileştirmek amacıyla çeşitli görevler verildiğini hatırlattı.

Genelge kapsamında çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Bakan Özer, Mevsimlik Tarımda Çocuk işçiliğinin Önlenmesi Projesinin (e-METİP) başlatıldığını belirterek, “Proje kapsamında; eğitim ortamlarının niteliğinin ve kalitesinin arttırılması, akademik başarıların desteklenmesi ve öğrenme eksikliklerinin giderilmesi, okul öncesi başta olmak üzere okullaşma ve devamın arttırılması çalışmaları (karavan sınıflar, çadır sınıflar, METİP Merkezleri), materyal desteğinin sağlanması, ilgili bakanlıklarla koordinasyonun güçlendirilmesi ve eğitim, sağlık, güvenlik konularında koordinasyonun sağlanması, saha ziyaretleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile uyumlu takip sisteminin kurulması faaliyetleri yürütülmektedir” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte Veri Aktarımına İlişkin Protokol imzaladıklarını da açıklayan Bakan Özer, “Bu protokol ile mevsimlik tarım işçisi ailelere ait bilgiler kurumlar arası veri aktarımı protokolü ile kolaylaşmıştır. Bu sayede mevsimlik tarım işçisi aile çocuklarının eğitime erişimi için AÇSHB tarafından kurulan e-METÎP sistemi üzerinde kolluk kuvvetleri vasıtasıyla alınan velilere ait T.C. Kimlik Numaralarına kayıtlı öğrencilere ulaşım kolaylaşmaktadır. Mevsimlik tarım işçisi aile çocuklarının eğitime erişimlerine yönelik işlemler ve öğrenciye ulaşım kolaylaşmaktadır” diye konuştu.

Bakan Özer, Mevsimlik Tarım işçileri ile Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi konulu genelgeden de bahsederek, bu açıklamayı yaptı: “Genelge kapsamında il/ilçe takip ekiplerince; çocukların eğitime erişimlerinin önemi ile ilgili aileler ziyaret edilerek, bilgilendirme çalışmaları yapılmakta, ailelere yaşam boyu eğitim felsefesinden hareketle, halk eğitim merkezleri bünyesinde eğitimin önemi, eğitime erişim, eğitim hakkından faydalanma, aile içi ve bireysel eğitim-danışmanlık hizmetleri ve meslek edindirme kursları, imkânlar dâhilinde I. ve II. kademe okuma yazma kursları verilmekte, öğrencilerin nakil işlemleri genelge kapsamında yapılmakta, il/ilçe takip ekiplerince çocukların okula erişim ve devamları takip edilmekte, yarıyıl ve yaz tatilinde telafi, destekleme ve yetiştirme kursları ile sosyal etkinlik çalışmaları yapılmakta, ortaokul kademesinde öğrenim gören öğrenciler Yatılı Bölge Ortaokullarından faydalanabilmekte, öğrenciler taşımalı eğitim ve öğle yemeği hizmetinden faydalandırılmakta, taşıma kapsamına alınamayan yerlerde il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince öğretmen görevlendirilerek mobil, prefabrik ve benzeri sınıflar açılmakta, özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için çalışmalar yapılmakta, şartlı eğitim yardımı ve diğer yardımlardan faydalanmaları sağlanmakta, okul kıyafeti, kırtasiye ve benzeri ihtiyaçları karşılanmaktadır” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım işçilerinin çocuklarının eğitimi ile ilgili Bakan’ın açıklamaları kağıt üzerinde kalan bilgileri içeriyor. Mayıs ayından Ekim ayı sonuna kadar tarım işçilerinin çocukları eğitimden mahrum kalmaktadır. Belirli aralıklarla eğitim alan çocuklar eğitimde başarısız olup okullarını bırakmak durumunda kalmaktadırlar. Çadırda zor şartlarda ve hijyen olmayan koşullarda, aileleri ile tarlada çocuk işçi olarak da çalışan çocuklar için gerekli eğitim desteği verilmemektedir. Alanlarda gittiğimiz yerlerde çocukların eğitimleri için yapılan bir çalışmaya rast gelmedik. Okulu bırakıp farklı illere giden çocuk işçi sayısı dahi bilinmiyor. Bu nedenle sorun kâğıt üzerine yazılan dilek ve temennilerden sonuç odaklı çalışmalara doğru yönelmelidir. AKP 20 yıldır bu bağlamda laftan başka icraatı yok” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi