CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda da gündeme getirdiği yem fiyatlar yılın ilk günlerinde gelen zamların hayvancılık yapanları şaşkına çevirdiğini söyledi. Gürer, “Niğde’nin Bor Kızılca köyünden besici İbrahim Gülümser’i aradı. Gülümser, samanın 1 tonunu 3 bin liradan aldığını söyledi. Süt yemine zam geldiğini, Cumhurbaşkanının 4 ay zam olmayacak sözünün ne olduğunu sordu. Ayrıca Çiftlik ilçesinde hayvancılık yapan İlçe Başkanımız Levent Öcal aradı. Süt yemine gelen 30 TL’yi bulan zamma büyük tepki var. Hayvancılık yapan çok mağdur olduğunu ifade etti. Son yem zammı ile indirim değil, fiyata zam geldi. Cumhurbaşkanı yemde % 5 indirim sözü ve 4 ay sabit fiyat açıklaması boşlukta kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "karma yemde de yüzde 5'e varan indirim yapılacak. En az bunun kadar önemlisi gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz” açıklaması yapmıştı.” dedi.

Yem fiyatlarındaki artışa paralel olarak et ve süt fiyatlarındaki artışın vatandaşların mağduriyetine neden olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ TÜİK verileri süt ve peynirde düşen üretime işaret ediyor. Kesime giden ineklerin yansıması ortaya çıktı. Hayvan kesiminin çok olması nedeniyle et fiyatını durağan kıldı. Kesim azalınca et fiyatı zıpladı” dedi ve bu olumsuzluğun sorumlusu olarak AKP iktidarını gösterdi.

YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Yem fiyatlarının artığını, ahır giderlerinin sürekli yükseldiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Süt yeminin 50 kilosu 400 lira, yoncanın 1 tonu 3.500-4.000 lira, samanın 1 tonu 2.500 -3000 lira, küspenin 1 tonu 2 bin lira, silajın 1 tonu 2.000-2.500 lira, bir yıl öncesine göre fiyatlar katladı kaliteye göre fiyatlar değişiyor” dedi. Ömer Fethi Gürer, süt inekleri ve gebe inek ve düvelerin kesime gönderilmesi hayvan açığını yarattı. Çok kesim nedeni ile et fiyatları düşük kalmıştı, kesilecek hayvan azalınca da fiyatlar hızla artmaya başladı. Ve kısa sürede et fiyatlar zıpladı” dedi

KUYRUK YAĞI 120 LİRA OLDU

Ete 9 günde 3 kez zam geldiğini, ciğerin kilosunun bazı bölgelerde 200 liraya, kuyruk yağının 120 liraya çıktığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İstanbul'da bazı bölgelerde kıymanın kilosu 200 lira, kuşbaşı 220 liraya çıkmış. Kasaplarda dertli omlarında da gideri uçtu, çoğu kasap bu fiyatla dahi kazanamadığını söylüyor. Kasaplar elektrik, kira, nakliye ve malzeme fiyat artışlarından yakınıyorlar. Emekli ne yapsın, vatandaş ne yapsın, besici ne yapsın?” diye sordu.

ET ARTIK YOKSULUN YİYECEĞİ GIDA OLMAKTAN ÇIKTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP'nin yanlış tarım politikalarının her kesimin canına okuduğunu, üreteni mağdur edip tüketici et alamaz duruma getirdiğini ifade ederek, “Et fiyatları da ülkede ne yazık ki yoksulların yemeği durumundan çıktı, uzak fiyatlara erdi. Bunun sonucu özellikle çocuklar proteine erişmede sorun yaşayacaklar ” diye konuştu

Editör: Haber Merkezi