Açlık sınırının 7 bin 785 lira olduğu ülkemizde, Türk-İş tarafından 9 bin lira olarak talep edilen asgari ücretle ilgili CHP’nin önerisinin 10 bin 128 lira olduğuna değinen Ö.Fethi Gürer, taşeron, sözleşmeli ve mevsimlik işçilere verilen kadro sözlerinin de halen yerine getirilmemiş olmasının, ciddi mağduriyet yaşattığına işaret etti. Kamu da tüm taşeron çalışanlarının kurum kadrolarına alınmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, çalışma hayatında yaşanan sorunlar, EYT’lilerin beklentileri; taşeron, sözleşmeli ve mevsimlik işçilerin kadro talebi gibi konular üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

AKP iktidarının emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemelerin Aralık ayında yapılacağı yönünde defalarca kez açıklama yaptığını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, ancak Meclis’in bu hafta sonu AKP önerisi ile tatil edileceğini ve K dolayasıyla EYT düzenlemesinin de yılbaşından sonraya kaldığını ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in bu yıl şubat ayında yaptığı açıklamada EYT düzenlemesinin tamamlanacağını söylediğini anımsatan Gürer, “Son 3 ay içinde yapılan açıklamalarda da Cumhurbaşkanı, AKP Grup Sözcüsü ve Bakanlar yaptıkları açıklamalarda EYT’nin aralık ayında sonlanacağını söylemişlerdi. Ciddi bir beklenti yaratıldı. Ama yıl sonu geldi ve EYT ile ilgili Kanun teklifleri Meclise gelmedi” dedi.

EYT ile ilgili yaşanan süreci ‘yalancı çoban hikayesine’ benzeten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “1 buçuk milyon insanın EYT ile ilgili beklentisiyle dalga geçiliyor, onlara verilen sözler tutulmuyor” ifadelerini kullandı.

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenlerle ilgili olarak daha sonra yapılan bir düzenleme ile milyonlarca insanın 5 bin prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresine doldurmalarına rağmen emekli olma haklarının ertelendiğine dikkat çeken Gürer, 2008 yılında yapılan AKP iktidar düzenlemesi ile de emeklilik yaşının kademeli olarak 65’e kadar çıkarıldığını hatırlattı.

Yeni yapılması istenilen düzenlemenin işe girerken kadınlarda 20 yıl erkeklerde 25 yıl ve 5 bin prim gününü tamamlayanların yaş şartı olmaksızın emekli olmalarına olanak sağlaması gereken düzenleme olmadı gerektiğine dikkat çenen Gürer, “Bu sorununun Aralık ayında çözüleceği defalarca kez açıklanmasına rağmen ne yazık ki 2023 yılına ertelenmiş görünüyor” ifadelerini kullandı.

EYT’LİLERİN BEKLENTİSİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esasında sosyal güvenlik kurumlarının tümünde BAĞ-KUR da dahil olmak üzere yeniden bir planlama yapılması gerektiğine de işaret ederek, “EYT ile ilgili düzenleme yeni yıla kaldı ve onun da nasıl olacağına dair sürekli yeni senaryolar ve rivayetler üretiliyor. Bu durum da kafa karıştırıyor. Gerçekçi olmak lazım. 1999 tarihinden önce işa girenlerin emeklilik hakları iade edilmeli” şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in Meclis’te yaptığı açıklamada, mevsimlik işçiler dahil taşeron sorununun çözüleceğini ifade ettiğini anımsatan Gürer, ancak yıl bitmesine rağmen bu konuda Meclis’e gelen bir kanun teklifinin olmadığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı sisteminde bakanların Meclis’e doğrudan Kanun Teklifi getiremediklerini anlatan Ö.Fethi Gürer, “Bu teklifleri milletvekilleri getiriyor. Ama komisyonlara şu ana kadar hiçbir teklif gelmedi. Binlerce taşeron işçi de milletvekillerini arayıp ‘ biz var mıyız, yok muyuz’ diye soruyor” ifadelerini kullandı.

GEÇİCİ İŞÇİLERİN TALEBİ

Kamu Kurumlarının çoğunda halen taşeron işçilerin çalıştırıldığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer mevsimlik ve geçici işçiler ile belediyelerde ve özel idarelerde 6 ay çalıştırılan işçiler ve sözleşmeliler için verilen kadro sözünün de halen yerine getirilmediğini hatırlattı.

400 BİN BELEDİYE ÇALIŞANI KADRO BEKLİYOR

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediyelerde çalışan 400 bine yakın işçinin belediye şirketlerine aktarıldığını ancak bunlara asli kadro verilmediğini söyleyen Ö.Fethi Gürer. Yardımcı personel statüsünde çalıştırılan zabıta memurlarının diğer zabıtalarda aynı işi yapmalarına rağmen düşük maaş ve sosyal haklarının düşük olduğunu, benzer bir durumun ise itfaiye personelinde yaşandığını aktardı.

4 ARALIK MAĞDURLARININ HAKLARI İADE EDİLMELİ

Kamuda taşeron firmada çalışanlar ile KİT’lerde, belediye şirketlerinde ve bakanlıklarda taşeron ve geçici işçi statüsünde çalıştırılanların da kadroya alınması gerektiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, Milli eğitim Bakanlığında 10 ay çalıştırılıp 2 ay çalıştırılmayanlar daimi işçi değil sürekli işçi kadrosuna alınması ile 696 sayılı KHK yürürlüğe girdiği 4 Aralık 2017 tarihinden bir gün önce işten ayrılıp kadro hakkı elinden alınanlara da kadro hakkı verilmesi gerektiğini vurguladı.

CHP’NİN ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ 10 BİN 128 LİRA

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın toplantısında asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Türk-İş’in 9 bin lira önerdiğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, CHP’nin önerisinin ise 10 bin 128 lira olduğunu ifade ederek, “Açlık sınırının 7 bin 785 lira olduğu ülkemizde en az 10 bin 128 lira asgari ücret olması gerektiği partimiz tarafından belirlenmiştir” dedi.

Türkiye’de 20 milyona yakın çalışan var iken sendikalı ve toplu sözleşme hakkı olan işçi sayısının 1 milyon 700 bin ila 2 milyon arasında olduğuna da dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Artık asgari ücret temel ücret oldu. Normal koşullarda asgari ücret bu kadar konuşulmamalı. Sendikal örgütlenme önü kesildi ve Sendikasız işçi sayısı arttı. Eğer sendikalarla işçiler kendi hak mücadelesini işverene karşı yapabilseler bu kadar asgari ücret gündem olmaz ” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN NE KADAR OLDUĞU DEĞİL, FİYAT ARTIŞLARI ÖNEMLİ

Asgari ücretin en kadar olduğundan çok enflasyon artışının ve fiyat artışlarının ne olacağının önemli olduğuna vurgu yapan Gürer, “Gecen yıl iktidar asgari ücreti belirlediğinde rekor zam olarak açıklama yapılmıştı. Ancak fiyat artışları nedeniyle asgari ücreti verilen zam eridi ve haziran ayında yeniden asgari ücret belirlenmek zorunda kaldı” hatırlatmasında bulundu.

ASGARİ ÜCRETLE YAŞAMAK ZOR

Günümüzde asgari ücretle açlık sınırı arasında 1215 lira far oluğuna da dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Asgari ücretin düşük olması ve enflasyonun yüksek olması çalışanlar üzerinde olumsuzluğa neden oluyor. Gıda, giyecek, ulaşım, yakacak, aydınlatma ve diğer ihtiyaçlar nedeniyle asgari ücretle çalışmak zorlaştı. Asgari ücretle çalışan işçiler mağdur geçim sıkıntısının yaşanması, intiharlara varan olaylara neden oluyor” diye konuştu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE OLMALI

Asgari ücrette işverenin sigorta prim desteğinin yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarılması gerektiğine değinen Ömer Fethi Gürer, “Emekliler 3 bin 500 lira aylıkla geçinemiyor. Büyük kentlerde bu parayla ancak kira ödenebiliyor. O nedenle emekli maaşı en düşük asgari ücret olmalı, emekliye verilen bayram ikramiyeleri de asgari ücret seviyesine çıkarılmalı” dedi.

TEKLİFLERİMİZİ CUMHUR İTTİFAKI REDDETTİ

CHP olarak emeklilerin ve çalışma yaşamında olanların beklentileriyle ilgili Kanun Teklifleri verdiklerini anımsatan Gürer, “emekliler intibak düzenlemesi, en düşük emekli aylığı asgari ücret olması, emeklilere bayramlarda verilen ikramiye asgari ücret tutarına çıkarılması ve ilaç katkı payı kaldırılması ile ve EYT’lilerle ilgili verdiğimiz Kanun Teklifleri komisyonlarda bekliyor. EYT’liler için verdiğim Kanun Teklifi ise Cumhur İttifakı tarafından reddedildi” hatırlatmasında bulundu.

ÇIKARLIK VE STAJ DÖNEMİ SİGORTA PRİMLERİ

Gürer, basın toplantısında çıraklık ve staj işe başladığı dönemde yaşlılık sigortasının başlatılması ve geriye dönük sigorta primlerinin ödeyerek çalışma sürelerinin emeklilikten sayılması yönündeki teklifini de yineleyerek, bu konuda yapılan haksızlığın önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Staj ve Çıraklar işçi gibi çalıştırılıp 18 yaş önceki işe giriş süreçlerinde çalışmaları yaşlılık sigortasına dahil edilmemesi haksızlıktır dedi.

Editör: Haber Merkezi