Gürer, “Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için bu konuda alınması gereken tüm önlemler vakit kaybetmeden alınmaya başlanmalıdır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin" 17 Haziran 1994’te kabul edilmesinden bu yana her yıl, “Çölleşme ve Kuraklık Günü” etkinliklerinin düzenlendiğini anımsattı. Gürer, bu etkinlikler kapsamında, ülkemizde ve dünyada çölleşmeyle mücadelenin önemine dikkat çekildiğini vurguladı.

Küresel ısınmanın ve çölleşmenin ülkemizdeki olumsuz etkilerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla farklı tarihlerde Meclis Araştırma Önergeleri verdiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyada ve ülkemizde mevsimsel değişimlerin arttığını, çölleşmenin hızlandığını, su kaynaklarının azaldığını, sel ve kuraklık olaylarının yarattığı olumsuzlukların toprağa ciddi zarar verdiğine dikkat çekti.

Gürer, “ Toprak yaşamdır, candır. Toprağı gözümüz gibi korumalı ve bakmalıdır. Toprağı yanlış kullanım çölleşmeye yol açmaktadır. Aşırı ekim, aşırı otlatma, aşırı gübre kullanımı, plansız yanlış sulama ile ülkemizde yılda 500 bin hektar toprakla sorunlu duruma dönüşmektedir. Son yıllarda artan, son günlerde ise binlerce dönüm ekili arazilere de büyük zarar veren ani aşırı dolu ve yağışların sel gibi doğal afete dönüşmesi toprağım önemli ölçüde bozulmasına da neden olmaktadır. İklim değişikliği ve ormansızlaştırma gibi nedenlerde toprağa zararların artışını yaratmaktadır. Sanayileşme ve kentleşme ile artan plansızlık ve öngörüden yoksun uygulamalarında toprak tüketiminde olumsuz etkisi yadsınamaz. Yanlış arazi kullanımı ile ortaya çıkan olumsuzluklar gelecek adına kaygı vericidir. Hava koşullarındaki değişimler canlıların yaşamını etkidiği toprağı bozduğu, çölleşmeye yol açtığı gibi farklı hastalıkların oluşumuna neden olmaktadır. Artan nüfus, yoğunlaşan ulaşım ve endüstrileşme süreci sera gazlarının atmosferde birikmesi ve küresel ısınmanın oluşmasında ciddi etken olduğu da bir gerçektir. Dünya ve ülkemizde konuyla ilgili çalışmalara rağmen insanlığın geleceği adına bu çok önemli sorunun daha kapsamlı ele alınması, toplumsal bilincin artırılması, yapılan çalışmaların yaygınlaştırılması, karşılaşılan sorunlara yönelik yasal düzenlemelerin de sağlanmalıdır” diye konuştu.

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer iklim değişikliklerinin son yıllarda artan etkisinin toprağa da aşırı etkisine dikkat çekti. Çöl sıcakları, kum fırtınaları, dolu ve aşırı yağışla sel olaylarının toprağa verdiği zarar yanında aşırı bilinçsiz yanlış gübre kullanımı, ilaç kullanım, mera alanları bozulması, Orman alanları yok edilmesi ile toprak farklı biçimde tüketilmektedir. Kuraklık, iklim değişikliği erdiği boyutlarda tarımı dahi riskli kılarken en verimli toprak kısmı sellerle büyük bölümü denizlere de akmakta ve toprak tüketimi çölleşmeyi de hızlandırmsktadır. Toprak erozyon ile yaşanan kayba son yıllarda farklı etkenlerin eklenmesi sorunu ağırlaştırmaktadır. Bilgiye Dayalı ve sonuç alacak biçimde çölleşme, erozyon ve iklim değişikliği ile herkesim mücadele etmeli ve Çölleşme karşısında toplumsal bilinçlenme artırılmalıdır “ diye konuştu

Editör: Haber Merkezi