Hayvancılığın geleceği için yetiştiricilere ayakta kalacak oranda destek verilmesi gerektiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlarının düşürülmesine yönelik düzenleme yapılmasının da şart olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Burak ve Neslihan Kipar’ı ziyaret ederek, yetiştiricilikle ilgili sorunları dinledi. Köy kahvehanelerinde besici ve süt inekçiliği yapanlar ile de görüştü.

YEM FİYATI SÜT FİYATINA DENK

Yem fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle zor şartlar altında hayvancılık yapıyor olduklarını söyleyen Burak Kipar, “ Sütün litresi de yemin kilosu da 7 lira. Bu şartlarda nasıl para kazanacağız? Yonca balyasının tanesi 65-70 liraya çıktı. Yemin torbası 350 lira kilosu 7 liraya denk geliyor. Saman, yonca ve arpa fiyatları da bir yıl öncesine göre 3-4 kat arttı” dedi.

HAYVANCILIĞI BIRAKACAĞIZ

Simental ve holstein cinsi inek beslediklerini ve her bir ineğin günlük 20-30 litre süt verdiğini belirten Burak Kipar, “İyi besleyebilsek, iyi yem verebilsek 40 litreye kadar süt alabiliriz ama iyi besleyemiyoruz. O nedenle hayvanları satmaya devam ediyoruz. Yeterli destek alamıyoruz. Bir buzağı desteği var, o da çok karışık, ne zaman verecekleri belli olmuyor. Son aşamadayız. Bu yıl da para kazanamaz isek bu işi bırakacağız” diye konuştu.

Burak Kipar, ete yüzde 35 indirim yapılıyorken yeme indirim yapılmamasının üreticiyi ciddi mağduriyete sürüklediğini de ifade etti.

HAYVANCILIK YAPMAKTAN MUTLU DEĞİLİZ

Burak Kipar’ın eşi Neslihan Kipar ise hayvancılık yapıyor olmaktan mutlu olmadıklarını söyledi. Başta yem olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışın ciddi boyutlara ulaştığına değinen Neslihan Kipar bu şartlarda ayakta durmanın zorluğuna dikkat çekti.

KÖYDE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

Sattıkları sütün karşılığında aldıkları yemin maliyetini karşılayamadıklarını kaydeden Neslihan Kipar, “ O nedenle köyde yaşamak istemiyoruz. Çocuklarımın da burada kalmasını istemiyorum. Hayvancılık tatmin etseydi köyde kalmaya devem ederdik” şeklinde konuştu.

HAYVANCILIK ZOR MESLEK

Kipar’dan çiftçinin hayvancılıkta yaşadığı sıkıntıları dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın 24 saat kesintisiz çalışmayı gerektiren zor bir meslek olduğunu belirterek, “Hayvancılık yapanların bayramı, tatili, hafta sonu yoktur. Sürekli çalışmayı, emek vermeyi gerektirir. Bu dönemde hayvancılık yapanların ciddi mağduriyetleri var. Çünkü hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyorlar. Yem gideri yüzde 70’lere tekabül ediyor. Yem fiyatlarındaki artış hayvancılığı zora soktu” dedi.

ÜRETİCİ PARA KAZANMIYOR

Yem fiyatları artarken maliyeti de arttırdığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretici maliyet arttıkça satamıyor. Satarsa da düşük fiyata satıyor. Sıkıntı büyük. Üretici, besici para kazanmıyor. Tüketici ise pahalıya ürün almak zorunda kalıyor” diye konuştu.

BESİCİ PARA KAZANMIYOR

Market raflarında et ve et mamullerinin fiyatlarının katlanarak artığına işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Ama ne yazık ki bu artıştan hayvanlara bakan, yetiştiren, süt inekçiliği yapan, besicilik yapan para kazanamıyor. Üretici ve tüketici birlikte mutsuz” şeklinde konuştu.

HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ İÇİN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şu ana kadar yem fiyatlarıyla ilgili doğru dürüst bir indirim yapılmamış olmasını da eleştirerek, “Hayvancılığın geleceği için bir an önce çiftçi refahını sağlayacak destekler verilmeli, yem fiyatları düşürülmelidir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi