İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM’de iktidarın 3600 ek gösterge düzenlemesine ilişkin de konuştu.

AK Parti’nin sendikalarla görüşmeden 3600 ek gösterge düzenlemesini meclis getirdiğini kaydeden Yokuş, şunları söyledi:

“BU DÜZENLEME TAM BİR GARABET”

“Torba yasanın 1'inci maddesi yani 3600 ek gösterge hususunda söz almış bulunmaktayım. Malumunuz, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası der ki, "memurların ekonomik ve sosyal hakları toplu sözleşme masasında sonuçlandırılır, görüşülür, bağlanır’ ama maalesef siyasi iktidarımız kanun, yasa tanımadığı için 3600 ek gösterge meselesini de sendikalardan kaçırarak, yasayı çiğneyerek buraya getirdi. Şimdi, bu düzenleme tam 5 milyon 300 bin memur ve emekliyi ilgilendiriyor ve bütün memurlar ‘3600 ek gösterge alacağız’ diye ümitlendi fakat gelin görün ki şu anda bu düzenleme gerçekten tam bir garabet çünkü bu düzenlemeyle memurların yarıdan fazlasına emekli olurlarsa temmuz ayında emekli maaşlarına sadece yüzde 20'lik artış geliyor ama bazı memurlarımıza da bin 250 lira geliyor, arada 10 kat fark var. Yine, bazı memurlarımıza, hem de 1,5 milyondan fazla memurumuza temmuz ayında emekli olurlarsa emekli ikramiyelerinde sadece 4 bin lira artış ama 3600 ve üstü olan memurlarımıza da 50 bin liradan fazla artış yani 1'e 10! Yahu nasıl bir adalet bu?”

“HANGİ ADALETTEN BAHSEDİYORSUNUZ?”

AK Parti sıralarına “Yahu bir kere adaletli olun, bir kere doğru bir iş yapın. Memurlarımızın, emeklilerimizin yarıdan fazlası mağdur olacak. Bunu bilmiyor musunuz?” diye seslenen Yokuş, “Yaparken bunu bilmiyorsanız, sorsaydınız vallahi biz size anlatırdık. Bakın, sorsaydınız derdik ki, ‘biraz önce söylendiği gibi, ek göstergelere yani ek gösterge tazminatına 40 puan verseydiniz, bakın, hizmetliden şefe, memura kadar yani 3.600 ek göstergenin altındaki tüm memurlara 40 puan verseydiniz ne olurdu, biliyor musunuz? Şöyle olurdu: Bütün memurlar 800 lira ile 1.250 lira arasında artış alırdı derecesine göre. Yine, emekli olacakları zaman, emekli ikramiyesi alacak olan bütün memurlar ne alırdı, biliyor musunuz? 32 bin lira ile 50 bin lira arasında artış alırdı. Şimdi, hangi adaletten bahsediyorsunuz?” şeklinde konuştu.

“YAPTIĞINIZ BÜTÜN TAHRİBATLARI DÜZELTECEĞİZ”

İktidarın 3600 ek göstergeyi içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini ifade eden Yokuş, sözlerini şöyle noktaladı:

“Yahu 2008'den sonra bütün memurları devlete siz aldınız. 2008'den sonra işe giren 1 milyondan fazla devlet memurunun hatta 1,5 milyon sözleşmelinin bu düzenlemeyle emekli maaşlarına artış gelmiyor, sadece ikramiyelerine geliyor. Bu nasıl bir sistem, bu nasıl bir uygulama? Yahu, bize sorsaydınız derdik ki, ‘taban aylığa şu miktar artış yapın, bütün memurlar, bütün emekliler adaletli bir şekilde maaşlarını alsınlar’ Yine, bize sorsaydınız bir teklif daha getirirdik memurlar açısından, ‘Memurların ek ödemelerini emekliliğe esas hâle getirin, adaleti sağlayın’ derdik. Vallahi, üç ayrı yöntemi size söylerdik ama siz bunları bilmiyor musunuz? Elbette biliyorsunuz. Her şeye şaşı baktığınız için memurlara da şaşı bakıyorsunuz. ‘3600, 3600’… Ne yaptınız? İçinden çıkılmaz hâle getirdiniz. Zaten devlet memurlarını yirmi yıldır her türlü adaletsizliğe, hukuksuzluğa sürüklediniz, ayrımcılıkta sınır tanımadınız, ayrımcılık ruhunuz bu yasada da buraya yansıdı. Ama merak etmeyin, az kaldı beyler, az kaldı. Yeni bir personel reformu yapacağız, adaleti getireceğiz, yaptığınız bütün tahribatları düzelteceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi