Meclis Genel Kurulu’nda HDP’nin 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağının açığa çıkarılması için araştırma komisyonu kurulması önergesi tartışmalara yol açtı. TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı Başkanlığı’nda toplandı. HDP Grup önerisinin görüşülmesi sırasında AKP konuşmacılar, CHP ve HDP’yi ‘FETÖ’destek vermekle suçladı. Bunun üzerine Genel Kurul’da CHP’li ve AKP milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı. Önerge reddedildi.

Duvar internet sitesinin geçtiği habere göre; HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada darbe girişimiyle ilgili soru işaretleri varsa kamuoyunda, bunları aydınlatmanın en başta Meclisin ve siyasi otoritenin görevi olduğunu söyledi. Sancar “Bu soruları aydınlatmadığınız takdirde şüpheleri kalıcı hale getirir, siyasi sorumluluğun altında ezilirsiniz” dedi.

Sancar, raporun herhangi bir aydınlatıcı yanı olmadığını savunarak “Oysa Meclis’te bir araştırma komisyonu kuruyorsanız gazetelerden, dergilerden, televizyon haberlerinden alınacak bilgiden fazlasını araştırmak zorundasınız. Böyle yapılmadı” dedi.

4 ismin mutlaka dinlenmesi gerektiğini yineleyen Sancar, “15 Temmuz’da neler yaşandı’ sorusunu aydınlatmak için bu isimler çağrılmalı’ dedik. Kimdi bunlar? Cumhurbaşkanı, Başbakan, MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanı. Israrla çağrılmadı. Neden çağrılmıyor?” diye sordu.

MHP adına da İsmail Faruk Aksu konuştu o da siyasi boyutunun da ortaya çıkarılmasına dönük bir konuşma yaptı.

CHP adına söz alan Aykut Erdoğdu da Meclis’e yeni gelen MİT raporunda darbe girişiminin bilindiğinin anlaşıldığını belirterek, “Madem bu darbe biliniyor niye bir sürprizle karşılaşmış gibi yapıyorsunuz” diye sordu. MİT Müsteşarına operasyon istihbaratının bariz bir darbe işareti olduğunu söyleyen Erdoğdu, “MİT Müsteşarına bir operasyon yapılacak 3 helikopterle, MİT Müsteşarı kaçırılacak. Arkadaş, kız kaçırılmıyor, MİT Müsteşarı kaçırılıyor. Kaçırsa fidye mi isteyecek? Bariz bir şey değil midir darbe olduğu?” ifadelerini kullandı.

AKP’Lİ VEKİL SAVUNMAYA GEÇTİ

AKP adına söz alan Selçuk Özdağ da şunları söyledi: “17-25 Aralık öncesi, bu yapının gerçek yüzü çıkmadan önce bu yapıya biz de demokrasi adına destek verdik, eğitim adına destek verdik. Sizinki meşru olacak, bizimki suç olacak, öyle mi? Sizinki de suç. Eğer suçsa ki gerçek suç sizinkilerin kardeşlerim” dedi. Özdağ şöyle devam etti: “Darbecilerin siyasi ayağı olmaz, darbeciler her yerde olurlar. Fetullah Gülen bir darbecidir; darbeciler, siyaset yapısını, siyasi yapıyı ortadan kaldırmak için yapmışlardır. Bu darbe önce AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanına, sonra TBMM’ye ve demokrasiye karşı yapılmıştır. Eğer siyasi bir ayak arayacaksanız bunu darbeye maruz kalanlarda ve Recep Tayyip Erdoğan’da -ki öldürülmek istendi- aramayacaksınız, onu başka yerlerde arayacaksınız.”

CHP VE HDP’DEN TEPKİ

AKP’li Özdağ’ın sözlerine CHP ve HDP’den tepki geldi. Söz alan HDP’li Sancar, “Siz kalkın -2003’ten 2013’e; on yıl- ‘Ne istediler de vermedik’ ilişkisini, kol kola yürüyüşü, KCK operasyonları, Balyoz, Kumpas dâhil hepsinin ortaklığını göz ardı edin, şurada 2 tane söz, orada 2 tane cümle, ‘Efendim, bütün partiler iş birliği yaptı’. Bakın, arkadaşlar, ‘Kumpas’ın da, Ergenekon’un da savcısıyız’ diyen sizsiniz, ‘KCK davalarının arkasında da duruyoruz’ diyen sizsiniz. Eğer onlar darbeciyse, hainse, teröristse onların yaptığı soruşturmaların arkasında hâlâ niye duruyorsunuz?” diye sordu.

CHP’li Erdoğdu da, hayatını kaybeden kişilerin suçlanmasına tepki gösterdi, “CHP grubundan hangimizin Fetullah Gülen’e ‘Hoca Efendi’ diye diz çökmüş, başını kapatmış resmi var?” dedi.

REŞAT PETEK’E SAHTE BELGE TEPKİSİ

Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek kürsüye çıktıktan sonra CHP’li milletvekilleri, “Makbuzu anlatacaksa çıksın, sahte makbuzu!”, “Bizim öyle Fetullah’ı öven sözlerimiz yok ki televizyonlarda.”, “ByLock kullanıyor musun sen?”, “Sana ‘FETÖ’cü’ diyorlar. Niye ‘Değilim’ demiyorsun?” diye tepki gösterdi.

PETEK CHP’Yİ SUÇLAMAYA DEVAM ETTİ

Petek, CHP’nin sahte olduğunu söylediği Gülen bağış makbuzuyla ilgili, bunu 15 Temmuz darbe girişimi öncesi yazılan bir kitaptan aldıklarını, CHP’nin nasıl kullandığını göstermek için gösterdiğini söyledi.

Petek’in “FETÖ’nün terör örgütü vasfı ortaya çıktıktan sonra en büyük desteği veren Sayın Kılıçdaroğlu’dur, Sayın Tanal’dır, Sayın Erdem’dir” sözleri üzerine tartışma daha da büyüdü, CHP sıralarından “Hadi oradan! Saçmalama hakkın yok senin! Adam gibi konuş!” tepkisi geldi.

Bazı fotoğraflar gösteren Petek, darbe girişimi için “kontrollü darbe” diyen Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi, “Utanın, utanın” diye bağırdı. Tartışmanın büyümesi üzerine oturuma ara verildi.

Editör: Haber Merkezi