Kurulması, çalışması ve yaptığı ‘incelemeler’ eleştirilere muhatap olan TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni Araştırma Komisyonu’nun çıkardığı rapora ilişkin CHP, HDP ve MHP, muhalefet şerhlerini sundu.

CHP: Kontrollü Darbe

CHP’nin muhalefet şerhinin altında Komisyon’un üyeleri Aykut Erdoğdu, Sezgin Tanrıkulu, Aytun Çıray ve Zeynel Emre’nin imzası var. 307 sayfalık şerh raporunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘kontrollü darbe’ sözleri tekrarlandı. Şerhte, “Kanlı ve hain kalkışma bu memleketin masum yurttaşları için beklenmeyen, şok edici ve dehşet verici bir gelişme olmuştur. Ancak bu hain darbe girişiminin olacağını bilen ve bekleyenler de vardır” denilirken CHP üyelerin yaptığı basın toplantısında konuşan milletvekili Aykut Erdoğdu da, “15 Temmuz hain darbe girişimi öngörülen, önlenemeyen ve sonuçları kullanılan kontrollü bir darbedir” ifadelerini kullandı.

Yandaş Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur’un 15 Temmuz öncesinde darbeyi adeta haber veren yazılarına değinilen şerhte, “Fuat Uğur’un 24 Mart 2016, 2 Nisan 20016 ve 21 Nisan 2016 tarihli yazılarında kamuoyuyla paylaştığı bilgiler 15 Temmuz hain darbe girişiminde ve sonrasında aynen gerçekleşmiştir. Fuat Uğur ve benzeri yazarların darbeden aylar öncesi paylaştığı bu yazılar MİT için açık istihbarat kaynağı olup, Fuat Uğur’un bildiklerini MİT’in bilmiyor olması düşünülemez” ifadeleri yer aldı.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, darbenin siyasi ayağına ilişkin soruya “Darbenin siyasi ayağı AKP’dir” diye yanıt verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, hazırladıkları muhalefet şerhiyle komisyonun görevini tamamladığını belirterek, “Darbe komisyonu görevini bu raporla tamamlamıştır. Komisyon kurulduğu günden bugüne geçen 11 ay boyunca yapması gerekenleri CHP tek başına yapmış ve darbe girişimini fırsata çeviren iktidarın niyetlerini ifşa etmiştir” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise darbe girişimini Gabriel Garcia Marquez’in ‘Kırmızı Pazartesi’ kitabına benzeterek, “Darbe girişimi Kırmızı Pazartesi gibi Kırmızı Cuma. Her şey önceden biliniyordu ama önlenmedi” diye konuştu.

CHP ayrıca, “15 Temmuz hain darbe girişimininin sonuçları kullanılmış ve karşı darbe gerçekleştirilmiştir. Bu sebeplerle 15 Temmuz Darbe Girişimi karşı darbe yapmak amacıyla sonuçları kullanılan bir darbe girişimidir” ifadelerin de bulundu.

HDP: Nasıl Öğrendi Muamma

HDP’nin muhalefet şerhini, Mardin Milletvekili ve Darbe Komisyonu Üyesi Prof. Mithat Sancar hazırladı. “Cumhurbaşkanı’nın darbe girişimini ne zaman ve nasıl öğrendiği hala muammadır” ifadelerinin kullanıldığı şerhte, “Bu kadar kritik bir güne ilişkin hemen her açıklamasının çelişkili olması da kafalarda soru işaretleri uyandırmaktadır” denildi. Şerhte, operasyonla kurtarıldığı açıklanan Hulusi Akar’la ilgili duruma da yer verilerek, Akar’ın Dişli’nin ateş edilmesin diye helikoptere bindiğini söylemesi, Dişli’nin helikopterde telefon görüşmeleri yapmış olması pazarlık ve müzakereler sonucu darbe girişiminin farklı bir yöne evrildiği yönünde bir emare olarak değerlendirilebilir” denildi.

Komisyon çalışmalarının eleştirildiği şerhte, “Komisyon çalışmaları darbe sürecinin aydınlatılması veya darbe girişimlerinin engellenmesi amacından sapmış, hakikatlerin AKP’nin darbe girişimine ilişkin tezini güçlendirecek şekilde eğilip bükülmesiyle sonuçlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

MHP: Gülünç Tespit

MHP ise, muhalefet şerhinde darbenin siyasi ayağına dikkat çekti. MHP MYK üyesi ve Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan tarafından yapılan basın açıklamasıyla aktarılan şerhte, Darbe Komisyonu’nun raporunda FETÖ’nün siyasi ayağından bahsedilmemesi eleştirilirken ByLock kullanan milletvekilinin bulunmaması “gülünç” olarak nitelendirildi.

MHP, Darbe Komisyonu’nun raporunda “FETÖ üyesi milletvekillerinin siyasi mecrayı dizayn etme çalışması yaptığından bahsedildiğini” hatırlatarak “bu isimlerin kimler olduğundan bahsedilmemesini” eleştirdi. Muhalefet şerhinde “FETÖ’nün tetikçiliğini yapan, siyasi partileri dizayn etme çabası içindeki FETÖ’nün figüranlığını yapan, FETÖ’yü zamanında aklamaya çalışan siyasilerden hiç bahsedilmemesi ve bunların ‘bulunup yargı önüne çıkartılması gerektiği’ önerisinin raporda yer almaması kabul edilemez” ifadesi yer aldı.

15 üyeli Komsiyon’un 9 üyesi AKP’liydi. Muhalefete karar alma süreçlerinde hiçbir yetki verilmeyen Komisyon’un başkanlığını Fethullah Gülen’e övgüleriyle bilinen AKP’li Reşat Petek getirilmişti.

Editör: Haber Merkezi