Doç. Dr. Coşkun, "Sepsis dünyadaki ölümlerde enfeksiyonların ikinci sırada yer almasından sorumludur. Beş yaş altı ölümlerin yüzde 60’ı sepsis’e bağlıdır ve Sepsis anne ölümlerinin de önemli bir nedenidir" dedi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde, 'Dünya Sepsis Günü' nedeniyle hastalık hakkında halkta farkındalık yaratmak amacıyla, İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı tarafından Sepsis Hastalığı Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Murat Sungur ile Prof.Dr. Aynur Karayol Akın, Sepsis hastalığının oluşumu, tedavi yöntemi ve sonuçları hakkında bilgiler verdi. Gevher Nesibe Hastanesi girişine kurulan stantta ise görevliler, hastaneye gelen vatandaşlara Sepsis hastalığını tanıtan broşür dağıtarak, halkı Sepsis hastalığı konusunda bilgilendirdi.

Erciyes Üniversitesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Coşkun, enfeksiyonların önlenmesi ve Sepsis ile savaşın her yıl dünyada 800 bin ölümü önleyeceğini kaydetti. Doç.Dr. Coşkun, Sepsis'in halk arasında 'Kan zehirlenmesi' olarak bilinen, bir enfeksiyon varlığında tüm vücudun bu enfeksiyona verdiği cevaptan dolayı oluşan ve yaşamı tehdit eden bir durum olduğunu vurguladı. Coşkun: "Günümüzde kalın bağırsak ve meme kanserinden ölümlerin toplamından daha fazla hasta Sepsis nedeni ile ölmektedir. Sepsis olan hastaların yüzde 30 ile yüzde 60’ı hastanede ölmektedir." dedi.

Sepsis hastalığın tüm dünyada giderek artan bir tehdit olduğuna dikkat çeken Coşkun, "Sepsis dolaşım ve organ yetmezliklerini önlemek için acil tedaviye gereksinim duyulan bir durumdur. 5 yaş altı ölümlerin yüzde 60’ı Sepsis’e bağlıdır ve Sepsis anne ölümlerinin de önemli bir nedenidir. Sepsis tüm dünyada giderek artan tehdittir. Tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde Sepsis sıklığı giderek artmaktadır. Sepsis’e bağlı ölümlerin en az yüzde 10-15’i aşılama, hijyenik önlemler, erken tanıma ve hızlı tedavi yöntemleri ile önlenebilir. Hastaneler ve tüm sağlık kuruluşları hastane kaynaklı enfeksiyonları ortadan kaldırmak için tüm gerekenleri yapmalıdır. Ancak Sepsis olgularının yüzde 50’si hastane dışında geliştiğinden Sepsis’in tanınması, teşhisi ve tedavi çabaları Acil servisleri, muayenehaneleri ve acil bakım merkezlerini de kapsamalıdır."

Doç.Dr. Coşkun, ateş, titreme, bilinç eksikliği, nefes darlığı, kan basıncında düşme ve nabızda artma gibi bulguların Sepsis hastalığında bir kuşku olduğunu sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi