Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir genelge yayınlandı. 52 ilacın SGK kapsamına girmeyeceği ve geri ödeme kapsamından çıkarılacağı genelgede yayınlandı. Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın konuyla ilgili konuşma yaptı. SGK ödemesinden çıkarılan ilaçlar için itiraz ettiklerini ve yazılı açıklama gönderdiklerini belirten Akın, "8 Eylül'de yayınlanan genelgeyle ile birlikte 52 adet ilacın geri ödemeden çıkarıldığı bilgisi bize geldi. Bunun içerisinde analjezikler, ağrı kesiciler dediğimiz inflamasyon çözücüler olmak üzere birçok şekilde ilaçlar var, bu ilaçların bazıları COVİD'in semptomatik tedavisinde de kullanılıyor. Biz itirazımızı, yazılı açıklamamızı yaptık. Bu durumun hukuksal takipçisi olacağımızı da söyledik çünkü burada çıkan 52 tane ilacın bir sonraki aşamasında neler olabileceğini tahmin ettiğimiz için bu olayı baştan çözme niyetimiz var. Bu acilen iptal edilmesi gereken bir durum. Hem türk eczacılar birliği hem de Eczacılar odası olarak bizler bunun mücadelesini vereceğiz. Çünkü bir süre sonra reçetesiz ilaç gamı diye bir durum ortaya çıkarsa ilaçların eczaneden çıkması gibi bir durum oluşabilir bu da hem halk sağlığı için hem de meslekaşlarımız için son derece sakıncalı bir durumdur. Sadece 52 ilaç ödemeden çıkmadı bununla birlikte eş değer bandındaki bir düşüş meydana geldi, %5'e düşürüldü. Bu da hastanın eczanede daha fazla fark ödeyeceği anlamına gelir. Yani vatandaşın cebinden daha çok para çıkması demektir. O yüzden sağlıkta tasarruf tedbirleri kapsamında böyle bir uygulamanın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bizlerin sağlıkta nasıl tasarruf edilir konusuyla ilgili daha farklı projeleri var. Bunun için hep birlikte uğraşı vermemiz gerektiğini düşünüyorum ve SGK'dan umut ediyorum ki bu kararı umarım bir an önce reddeder." ifadelerini kullandı.

"AŞI EN ÖNEMLİ SAVUNMA ARACIMIZ"

Covid-19 ile mücadele edilirken, Kayseri halkına aşı çağırısında bulunan Akın, "Bizim Koronavirüs'te en önemli silahımız, savunma aracımız hiç şüphesiz ki aşıdır. Aşı olmanın gerekliliğini her yerde anlatıyor, anlatmaya gayret gösteriyoruz. Aşı karşıtlığının da karşısında duruyoruz. Hiçbir hukuki, bilimsel dayanağı olmayan karşı söylemleri tamamıyla reddediyoruz. Bilim adamlarına güvenin diyoruz çünkü bununla ilgili sayısız çalışma yapıldı. Sonuçlarını da görebiliyoruz. Geçenlerde İl Sağlık Müdürümüz de açıklama yapmıştı. Yoğun bakımdaki hastaların neredeyse %89-90'ı aşısız hastalardır. Aşılı olup da yoğun bakımda yatma oranı çok düşük. Vatandaşlarımızın kafasına takılan şeylerde mutlaka eczanelere gidip gerekli bilgileri alması yönünde terkin de bulunuyoruz. Aşı olmamız gerekiyor. Pandeminin başında olduğu gibi maske,mesafe,hijyen kuralına da dikkat etmemiz gerekiyor."dedi.

"EN ŞANSLI BAŞKANLARDAN BİRİ OLDUĞUMU DÜŞÜNÜYORUM"

Hafta sonu yapılacak olan başkanlık seçimleri ile ilgili düşüncelerini ifade eden Akın, "Kendimi eczacı odasının en şanslı başkanlarından biri olarak görüyorum. Çünkü 2019 Aralık'ta başkan oldum, 2020 Mart'ta pandemi patladı ve tüm dünyanın bilmediği, yabancı olduğu bir durumu idare etmeye çalıştık. Meslektaşlarımız, vatandaşlarımız için bir şeyler yapmaya çalıştık. Bizim adil, şeffaf ve bir olma inancı olan düsturumuza tekrardan yönetime aday olduğumuzu açıkladık. Umut ediyorum ki meslektaşlarımız da buna göre değerlendirir. Her türlü sonuca saygımız sonsuzdur. Bunun kararını meslektaşlarımız verecektir. Bizim ajandamız yeni, içerisinde pırıl pırıl sayfalar var ve inşallah da mesleğimiz adına daha büyük işler yapmak için de bir fırsatımız daha olur." şeklinde sözlerini sonlandırdı.(BGC)

Editör: Haber Merkezi