CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na, ambalajlı suları sordu. Arık, "İçme suyu etiketlerinde tüketicilerin yanıltılması ve aldatılması söz konusu mu?" diye sordu.

Son dönemde kullanımı artan ambalajlı suları gündeme taşıyan CHP Milletvekili Çetin Arık, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması için Meclis Başkanılğı'na verdiği soru önergesinde, güçlü bir dezenfektan olan ozon gazı konusuna dikkat çekti. Arık, şöyle dedi:

"Bilindiği üzere ambalajlı sular için tesis ve işletme izni verilmesi, izin verilen sulara sağlık sertifikası düzenlenmesi, işletmelerin kontrolü, ambalajlı ürünlerin etiketlerinin neleri kapsayacağı huşuları Bakanlığınızın görev alanına girmektedir. Ambalajlı su firmalarının gün geçtikçe artığı görülmektedir. Bu çerçevede piyasa kontrolleri tüketiciler açısından önem arz etmektedir" dedi.

BAKAN'DAN ŞU SORULARA YANIT İSTEDİ

Arık, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun şu sorulara yanıt vermesini istedi:

"Ülkemizde iller düzeyinde kaç adet izin verilen tesis bulunmaktadır. Bu tesislerde 2014 ve 2015 yıllarında ne kadar denetim gerçekleştirmiştir? İzin verilen içme sularının ambalajında bulunacak etiket bilgileri neleri kapsamalıdır? Bakanlığınızca veya Valiliklerce bu etiketlerin mevzuata uygunluğu kontrol edilmekte midir? Uygun olmayanlara ne tür yaptırımlar uygulanmaktadır. İçme sularının ambalajında bulunan etiketlerinde 'Ozonsuz su', 'Ozon Free' ifadeleri belirtilmiyorsa bu su ozonlu mudur? İçme sularının ambalaj etiketlerine 'Ozonsuz Su' veya 'Ozon Free' yazılması mevzuatına uygun mudur? Bunu doğru buluyor musunuz? Ambalajında bulunan etiketinde 'Ozonsuz Su' ve 'Ozon Free' yazan kaç firma bulunmaktadır? Bunların izinleri hangi gerekçeyle ve ne zaman verilmiştir. İçme suyu etiketlerinde 'Ozonsuz su' veya 'Ozon Free' yazan firmaların haksız rekabet oluşturduğunu düşünüyor musunuz? Tüketicilerin yanıltılması ve aldatılması söz konusu mu? Bu uygulamayı doğru buluyor musunuz? Ambalaj etiketlerini düzelttirmeyi düşünüyor musunuz?"

Editör: Haber Merkezi