Havaların  soğuması ile birlikte bazı bölgelerde kurulan odun ve kömür sobalarının baca temizliği yapılmadığında karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açtığı haırlatıldı. Uzmanlar, karbonmonoksit zehirlenmelerinin başlıca belirtisinin baş ağrısı, baş dönmesi ve halsizlik olduğunu belirtirken, koma hali ve felce kadar rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi İlk ve Acil Yardım Uzmanı Dr. Türker Yıldırım, sobalardan sızan karbonmonoksit gazlarından çok sayıda zehirlenme olduğunu söyledi. Kömürden kaynaklı zehirlenmelerde bazen koku oluştuğunu ve erken fark edildiğini hatırlatan Uzman Dr. Yıldırım, önde gelen belirtiler arasında baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma ve kulak çınlaması olduğunu belirtti. Fark edilmeyen zehirlenmelerde koma hali oluştuğunu anlatan Dr. Türker Yıldırım, şöyle dedi:

"Hastaların akciğerlerine dolan zehirli gazın temizlenmesi amacıyla ilk olarak hastaların üzerindeki kıyafetler gevşetilmeli ve temiz havaya çıkarılmalı, ardından en yakın teşekküllü sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Ağır zehirlenmelerde, şiddetli baş ağrısı, hakimiyet bozukluğu, görme yetisinde bozukluk, nabzın hızlanması, kan basıncının düşmesi, nöbetler ve bayılmalar meydana gelebilir. Yaşlı, gebe, çocukların yanı sıra kalp ve akciğer hastalığı bulunan kişilerde zehirlenenler risk altında bulunuyor."

Uzman Dr. Türker Yıldırım, solunum düzensizliği ve koma hali görülen hastalarda, hastanın battaniyeye sarılarak vücut ısısının korunması gerektiğini vurguladı.




Editör: Haber Merkezi