3 Milyon Kalp Hastası Var
Kentteki özel bir hastanede görevli Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, ‘26 Eylül Dünya Kalp Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kalp hastası bulunduğunu, her yıl yaklaşık 200 bin kişinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle kaybedildiğini bildirdi. Prof.Dr. Seyfeli, şöyle konuştu:

"Kalp ve damar hastalığına sahip hastaların yaklaşık yüzde 80’ninde hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve sigara kullanımı bulunmaktadır. Diğer önemli riskler arasında şeker hastalığı, obezite (aşırı kilolu olma), hareketsiz yaşam, beslenme bozukluğu yer almaktadır. Ayrıca ileri yaş ve genetik risklerde unutulmamalıdır. Görüldüğü gibi genetik ve yaş dışındaki diğer risk faktörleri tedavi edilebilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir riskler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla birçok risk faktörünün sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sigara kullanmama gibi yaşam tarzı değişikliğiyle önlenebileceği düşünüldüğünde, kalp damar hastalıklarından ölümlerin hala dünyada ve ülkemizde birinci sırada olması üzüntü verici bir durumdur.

Kalbin Düşmanları
Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Seyfeli, kalp rahatsızlıklarının önüne geçmek için sağlıklı beslenmeye önem verilmesini, aşırı yağlı besinler, tuzlu beslenme, hayvansal gıdalar ve fazla kilodan kaçınma gerektiğini, damar hastalıklarının yüzde 20'sine yol açan sigaradan uzak durulması gerektiğini anlattı. Prof.Dr. Ergün Seyfeli, şöyle devam etti:

"Sigarayı bırakanlarda kalp hastalığı riski 1-2 yıl içinde yüzde 50, içme süresi ve miktarına bağlı olarak 10-15 yıl içinde de hiç sigara kullanmayan bir kişinin riskine düşmektedir. Kalp sağlınız için sigarayı hayatınızdan çıkartın. Düzenli egzersiz yapın. Her gün veya en azından haftanın 3-4 günü, en az 30-45 dakika tempolu yürüyüşler yapılmalı ve bu mümkünse açık alanlarda olmalı. Yürüyüşlerde temel kural egzersize başlamadan önceki kalp hızınızın yüzde 70‘ine ulaşacak tempoda yürüyüş yapılmasıdır. Mesela kalp hızı 70 olan bir kişinin kalp hızını 120 atıma çıkaracak tempoda yürüyüş yapması gerekir. Hastalar bunu digital tansiyon aletleri ile kolayca ölçebilir."



Erken Teşhis Önemli
"Kontrollerinizi aksatmayın. Kalp hastalıklarında erken teşhisin önemi büyüktür." açıklamasında bulunan Dr. Seyfeli, Kalp hastası olan kişilerin düzenli kontrollerini ve ilaçlarını aksatmaması gerektiğini belirtiyor.

Seyfeli, " İlaç dozunuzu doktorunuzun önerisiyle ayarlayın. Stresi en aza indirmeye çalışın. Stresli yaşam, kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Bu nedenle, stresli yaşamdan uzak durmanın, kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır. Özetle, yaş ve genetik riskimizi değiştiremeyiz ama düzenli kalp check-up’ları, düzenli egzersiz, sigara kullanmama ve sağlıklı beslenme ile kalp hastalıklarından önemli oranda korunabiliriz." diyor.

Kalp krizinin gelmesinden önce çeşitli belirtiler ortaya koyduğunu da vurgulayan Prof.Dr. Seyfeli, "Göğüs ağrısı, hızlı veya düzensiz kalp atışı, eforla nefes darlığı, eforla yorgunluk, çabuk yorulma, basit görevleri yapmada zorluk, kanlı öksürük, konsantrasyon azalması, karın, bacak, ayak ve ayak bileklerinde şişme varsa, belirtiler kötüleşmeden doktora baş vurulması gerekir" diyor.
 
Editör: Haber Merkezi