Nöroloji Uzmanı Dr. Azad Koçkaya, basit unutkanlıkların Alzheimer habercisi olabileceğini kaydetti. Dr. Koçkaya, "Alzheimer sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Kadınlarda biraz daha sık karşılaşılmaktadır. 65 yaşın üstündeki ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğü ortaya çıkmaktadır. 80-85 yaşın üzerindeki her iki kişiden birinde Alzheimer görülmektedir. Ayrıca bu hastalık sadece 65 yaş üzerinde değil, 40 ve 50'lii yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Alzheimer; yaş ilerledikçe daha çok yeni bilgileri öğrenme güçlüğü ve unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşayan ve sonunda günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır. Unutkanlığın yaş ilerledikçe doğal bir süreç olduğunu düşündüğümüzden dolayı Alzheimer hastalığı genellikle geç teşhis edilmektedir. Halbuki Alzheimer tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın bulguları azaltılır’’ ifadelerini kullandı.

Dr. Koçkaya, bu hastalıktan korunmak için günlük yaşamımızda beyin kaynaklı bazı uyarılara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçının bulunması Alzheimer belirtisi olabilir. Günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olmak (kişilerin adlarını, olayları hatırlayamamak), gündelik işleri yapamamak (yemek yapamamak gibi). Kelimeleri bulurken zorlanmak, tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamamak, çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekmek, hesap yapamamak, pratik düşünmede zorluk çekmek, eşyaların yerlerini karıştırmak (koyarken başka yere koymak), davranışlarda ve ruh halinde değişiklik, karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlamak, sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak, hastalığın belirtileridir.’’

Alzheimer hastalığının nedenleri konusunda da bilgiler veren Dr. Koçkaya, "Kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletim bozukluğu, ileri yaş, çeşitli zehirli maddelere maruz kalmak hastalığın nedenleri arasında yer almaktadır. Alzheimer hastalığı yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalıktır. Bu süreçte beyindeki sinir hücreleri yok olmaya başlar. Hastalık önceleri kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkar. Örneğin hasta bir gün önce ne yaptığını, ne yediğini hatırlayamaz. Hastalık ilerledikçe kişinin günlük işleri çok aksamaya başlar. Sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz. Konuşma, yürüme, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz ve yatağa bağımlı hale gelir. Nörolojik muayene, radyolojik tetkikler ve laboratuvar tetkikleri ile Alzheimer hastalığı diğer hastalıklardan ayırt edilir. Alzheimer tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın bulguları azaltılır. Tedavideki amaç yaşam kalitesini artırmaktır.”
 
Editör: Haber Merkezi