“Pandemi sürecinden kaynaklı hareket eksikliğimiz oluştu. Kilo almalar arttı besleme düzenlerimiz çok değişti. Bu yüzden biraz daha hareket etmeliyiz.” diyen, Dyt. Meliha Bıyıklı:” Artık biraz daha rahatladık aşı ile birlikte vakalar azalıyor. Bence biraz hareketi arttırmalıyız. Dışarıya çıkmalıyız havalar çok güzel bol bol D vitamini almalıyız. Yürüyüşler yapmalıyız imkan varsa spor yapıp, yaz sebze ve meyvelerinden bol bol faydalanmalıyız. Minimum 2 ara öğün yaparak hatta ihtiyaca göre ara öğünlerdeki beslenmemizi düzenlemeliyiz. 4 saatte 5 saatte bir beslenirsek ve buna su tüketimini de eklersek ideal kilomuza ulaşmış oluruz.” şeklinde konuştu.

GÜNDE 2-3 LİTRE SU TÜKETİLMELİ

Sıcak havaların artmasıyla beraber bitkinlik, aşırı terleme ve nefes darlığı gibi sorunlar oluşmakta. Günde 2-3 litre su tüketerek terle kaybedilen su ihtiyacının karşılanması gerektiğini söyleyen, Diyetisyen Meliha Bıyıklı: “Eğer yeteri kadar protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral almış olursak öğünlerimiz dengeli dağılmış olur ve herhangi bir eksikliğimiz oluşmaz. B12 vitaminine, D vitaminine ve kan değerlerimize baktırabiliriz eğer ki bunlarda bir sorun yoksa bu sorunları yaşamayız ancak bunlarda bir eksikliğimiz varsa bunu da beslenme yardımıyla ve takviyelerle tedavi etmemiz mümkün.” İfadelerini kullandı.

“BİR DÖNEM İÇİN BEDEN ALGISI OLUŞTURMAK ÇOK YANLIŞ”

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte insanlar atık tatile çıkmaya başlıyorlar ve ideal kilo ve beden sorunu burada ortaya çıkıyor. “Bir süreç için bir dönem için beden algısı oluşturmak çok yanlış. Öncelikle sağlıklı olmak ve sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmeliyiz.” diyen Meliha Bıyıklı: “Tabi ki böyle süreçler biraz daha motivasyonumuz arttırıyor. Kilo vermeye ve sağlıklı beslenmeye daha kolay odaklanabiliyoruz. Böyle dönemlerde de bir diyetisyen yardımı alabilirler veya kendileri de sağlıklı beslenebilirler.” şeklinde devam etti.

Sadece sağlıklı beslenmenin de kilo vermeye yardımcı olmadığını söyleyerek, “Öğünlerin tek tek planlanması lazım. Mutlaka iki ara öğün yapılmalı ve doyurucu bir menü olmalı. Güne kahvaltıyla başlanmalı akşam yemeği kesinlikle vaktinde tüketilmeli çok geç saatlerde tüketilmemeli. İhtiyaca göre ara öğün eklenebilirse süt, yoğurt, kefir gibi süt gruplarından yaz meyvelerinden yaz sebzelerinden çok rahat bir şekilde forma gireriz.” dedi.

AÇ KALMAK KİLO VERDİRİR Mİ?

Aç kalmak kilo vermeye yardımcı olur mu? sorusuna cevap veren Dyt. Meliha Bıyıklı. “Aç kalarak tam tersi metabolizmamızı yavaşlatmış oluyoruz.” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “İnsülinimizi ve hormonlarımızı bozmuş oluyoruz. Eğer sık sık yersek az tüketirsek ve porsiyon kontrolümüzü sağlarsak metabolizmamızı daha canlanır daha hızlanır ve daha kolay şekilde kilo vermeyi sağlarız. Ve ideal kilomuza ulaşırız.”dedi. Kış döneminde çok fazla hareket etmemizin mümkün olmadığını belirten Dyt. Meliha Bıyıklı: “Özellikle ev hanımları ve işte çok fazla imkanı olmayanlar hareket edemeyebiliyor bu yüzden yaz günlerini bol hareketli geçirirsek bol su tüketimi sağlarsak daha güzel olur.” dedi.(BGC)

Editör: Haber Merkezi