Deneysel Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen kursta, hematoloji, kanser, moleküler biyoloji ve genetik alanında Türkiye’nin önde gelen bilim insanları, kanser ve kanser genetiğini konuştu. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemotoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Deneysel Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ünal, dernek olarak ilkini düzenledikleri bu kursta amaçlarının, kanser alanında çalışan ve araştırma yapan farklı disiplinlerden bilim insanlarını bir araya getirmek, bilgi paylaşımında bulunmak ve işbirliğini artırmak olduğunu söyledi.

"BUGÜN KANSERİN GENETİĞİNİ DAHA İYİ BİLİYORUZ"
Prof. Dr. Ünal, “Bugün artık kanserin genetiğini daha iyi biliyoruz. Hangi kromozom bozukluklarının ve genetik değişimlerin hangi kansere neden olduğunu iyi analiz etmekteyiz. Tüm kanser hücrelerindeki farklı genetik bozuklukların, kanser hücrelerinin davranışını değiştirebildiğini ve hastalığın seyrini nasıl etkileyeceğini öngörebiliyoruz. Kanserin iyi ya da kötü gidişini veya seyrini önceden belirleyerek; ona göre tedavi metodunu değiştirebileceğiz” dedi.

"BU YÖNTEM KANSERİ YOK EDECEK"
Ankara Üniversitesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Merkezi’nden Prof. Dr. Osman İlhan ise, artık kanserin kök hücresini tespit edebildiklerini kaydetti. Prof. Dr. İlhan, “Gelecekte kemoterapi ve radyoterapinin yerini kök hücre tedavisi alacak. Kanser kök hücresini hedef alan dendritik hücre tedavisi, kanser aşısı, geleceğin kanser tedavisi olacaktır. Tümör aşısı, kanser aşısı, kanser tedavisinde çığır açan bir tedavi yöntemi olacak ve yakın gelecekte tüm kanserlerin kök hücresini tespit ederek ona karşı tümör aşısı yaparak, kanseri yok edebilmemiz mümkün olacaktır” diye konuştu.

Hematogenetik kursunu düzenleyicilerden Prof. Dr. Yusuf Baran da, kanseri, tümü ile yok edilebilir bir hastalığa dönüştürmenin temel yolunun, hastalığa neden olan genetik bozuklukları bilmekten geçtiğini kaydetti. Prof. Dr. Baran, “Kanserin erken dönemlerinde tanı konmasını sağlayacak belirteçlerin ve etkin tedavisini sağlayacak hedef moleküllerin tespiti, ancak kanserli hücrelerdeki genetik değişimleri belirlemek ile mümkün olacaktır. Kanser gibi kompleks bir hastalığı yenmenin yolu farklı disiplinlerden bilim insanlarının bir araya gelerek tecrübe ve bilgilerini paylaşmasıdır. Bu bağlamda ülkemizde ilk defa düzenlenen hematogenetik kursunda farklı üniversitelerden hemotoloji, onkoloji, moleküler biyoloji, tıbbi biyoloji, tıbbi genetik alanlarından 130 kadar bilim insanı beyin fırtınası ile kanserle mücadelede ortak bir vizyon oluşturmuşlardır” diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi