Tüm dünyada corona virüsü pandemisi milyonlarca can alırken ilk onaylı aşıyı geliştiren BioNTech kurucuları Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci, kanser aşısı için müjde verdi.

Şahin ve Türeci, pandemi sırasında öğrenilenlerin mRNA teknolojisine dayalı kanser tedavilerini hızlandıracağını belirtirken, kansere karşı aşıların 2030’dan önce yaygın olarak bulunabileceğini müjdeledi.

COVİD-19 AŞISIYLA BENZER SİSTEM

Çift, temel olarak kanser üzerinde çalışmak üzere 2008 yılında Mainz, Almanya’da BioNTech’i kurdu. Pandemi başladığında, ilaç devi Pfizer ile birlikte çalışarak bir aşı oluşturmaya odaklandılar.

Pfizer/BioNTech aşısında, mRNA sistemini kullanıyor. Bu, hücrelere, bağışıklık sistemine onu tanımasını ve savaşmasını öğreten proteinin kopyalarını iletiyor.

2030’DAN ÖNCE YAYGINLAŞACAK

Özlem Türeci, pazar günü BBC’den Laura Kuenssberg’in sorularını yanıtladı ve geliştirdikleri kanser aşısına değindi. Türeci, “On yıllardır kanser aşısı geliştirmek için uğraşıyoruz. Ve bir anda karşımıza Covid-19 çıktı. Covid-19 aşısı geliştirirken ki deneyimimiz, kanser çalışmalarımızı hızlandırdı. Artık, bağışıklık sisteminin “çok sayıda insanda” mRNA’ya nasıl tepki verdiğini öğrendik.” dedi.

Prof. Dr. Uğur Şahin ise, kanser aşılarının 2030 yılından önce yaygınlaşmaya başlanacağının müjdesini verdi.

Editör: Haber Merkezi