KAYSERİ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 'Transkateter'le Aort Kapak Değiştirilmesi' (TAVI) yöntemi ile kateter kullanılarak kalp kapağı yerleştirme işlemi gerçekleştirildi.

Kardiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç.Dr. Ahmet Oğuz Baktır, genel anesteziye, göğüs kafesinin açılmasına ihtiyaç duyulmadan, kasık bölgesinden kateter aracılığıyla kalbe ulaşılarak yapılan bu uygulamanın, kalp rahatsızlığına ek olarak farklı kronik sağlık sorunları bulunan, açık kalp ameliyatının risk teşkil ettiği yaşlı hastalarda daha çok tercih edildiğini bildirdi. Doç.Dr. Ahmet Oğuz Baktır, aort kapak darlığında klasik tedavi yönteminin, açık kalp cerrahisi olduğunu ancak, ek sağlık sorunları ve daha önce geçirilmiş açık kalp ameliyatının, klasik açık kalp cerrahisi riskini yükselttiğini bildirdi. Doç.Dr. Baktır, şöyle dedi:

"2000’li yıllarda bu hastalar için anjiyo yöntemi ile kapak takılarak darlığın giderilmesi yöntemi geliştirildi ve ülkemizde de son yıllarda giderek artan sayılarda uygulanıyor. Bu işlem sırasında takılan kalp kapakları, halen tüm dünyada ve ülkemizde kapak değişim ameliyatlarında kullanılan ve hayvanlardan elde edilen biyolojik kalp kapaklarıdır. TAVI yönteminde bu biyolojik kapak, bir stent kılıf içine konuluyor ve stent açıldığında kapak takılan bölgeye sıkıca tutunup yerleştiriliyor.''

Daha önce Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bypass ameliyatı geçiren ve o dönemde kapak darlığına risk nedeniyle müdahale edilememiş hastaya, Kardiyoloji, Kalp cerrahisi ve Anestezi bölümünün ortak kararı sonrasında, TAVI yöntemi ile aort kapağına yeni kapak takma işlemi gerçekleştirildi. Anesteziden hemen uyanan ve yoğun bakımda bir günlük takip sonrası servise alınan hasta sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Özcan ise Kardiyoloji kliniğine yeni kazandırılan en son teknoloji ürünü koroner anjiografi ve periferik anjiografi cihazların tüm Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi, Algoloji, Beyin Cerrahi, Radyoloji uzman ve hocaları tarafından Kayseri halkına hizmet vermesinden dolayı çok mutlu olduğunu bildirdi. Özcan, TAVI yöntemi ile aort kapağının ameliyatsız değişimini başarı ile gerçekleştiren başta Doç. Dr. Ahmet Oğuz Baktır olmak üzere tüm ekibe, teşekkür ederek başarılarının devamını diledi.
Editör: Haber Merkezi