Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr.Ergün Seyfeli, gençlerde kalp krizi ve ani kalp durmalarının, yetişkinlere göre daha nadir görülmesine rağmen sonuçlarının dramatik seyredebildiğini, özellikle genç hastaların kalp krizlerine hazırlıksız yakalandıkları için ani ölümlerin sık görüldüğünü bildirdi.

Prof.Dr.Ergün Seyfeli, şöyle dedi:
"Genç erkekler, genç kızlara göre daha fazla risk altındadır. Yetişkinlerle kıyaslandığında gençlerde kalp krizleri ve ani kalp durmasının nedenleri farklılık göstermektedir. Damarlarda yağlanma genellikle erişkinlerde kalp krizinin en önemli nedeni iken, gençlerde özellikle sigara ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı koroner spazm veya emboli daha sık görülmektedir. Yine genetik ritim bozukluğu ve kalp kası hastalıkları ile doğuştan damar hastalıkları da sık görülmektedir. Özellikle bu tür hastalıkları olan gençlerde kalp krizi ve ani ölüm zorlu egzersiz ve aşırı heyecan sonrası tetiklenmektedir. Risk altındaki hastalar yüksek adrenalin artışına neden olan sportif faaliyetlerden uzak durmalı, kondisyonsuz, tok karnına ve özellikle soğuk havalarda halı saha gibi rekabet içeren sporlardan kaçınmalıdır."

"OKUL ÇAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN ANİ KALP ÖLÜMÜ"

Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Seyfeli, okul çağındaki çocuklarda beden eğitimi derslerinde öğrencilerin ani kalp ölümü nedeniyle kaybedilebildiğini, burada altta yatan en önemli faktör olarak ailesel nedenler ve genetik yatkınlığın önemli rol oynadığını belirterek, şunları söyledi:

"Ailede mutlaka erken ve ani ölümlerin araştırılması gereklidir. Bu tür ölümlerde gencin ailesinde ani ölüm oranı yüzde 30 civarındadır. Yapısal kalp damar hastalıkları, kalp ritim bozuklukları ve kalp kası hastalıkları ani ölümlerin en önemli nedenlerindendir. Bu tür ölümlerin nedeni damar tıkanıklığına bağlı kalp krizi değildir; nedeni aşırı adrenalin deşarjı nedeniyle ortaya çıkan ritim bozukluklarıdır. Bunu önceden öngörmek şu anki şartlarda mümkün olmasa da çocukların küçük yaşlardaki şikayetlerinin dikkate alınması çok önemlidir. Nefes daralması ve çarpıntı gibi şikayetleri olduğunu dile getiren çocukların daha erken doktora götürülmesi gerekmektedir. Hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi klasik risk faktörleri gençlerde çok sık görülmemesine rağmen sağlıksız beslenme, stres, hareketsiz yaşam, obezite, aşırı miktarda sigara ile alkol tüketimi ve yoğun fiziksel aktivite ani kalp krizinin erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ailesel kolesterol hastalığı olan veya yakın akrabalarında genç yaşlarda ani ölen kişiler kalp krizi ve ani ölümle ilgili risk altındadır."

Prof.Dr. Seyfeli, kalp krizi geçiren ve çarpıntı, nefes darlığı, ciltte renk değişikliği-morarma, halsizlik, yorgunluk, şuur değişikliği, huzursuzluk, tansiyon düşüklüğü ve bayılma gibi şikayetleri olan hastaların ani kalp durması açısından mutlaka dikkatli davranması gerektiğini vurguladı.
 
Editör: Haber Merkezi