Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Doğan, çocuklarda görülen koronavirüs vakalarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Hastaneye başvuran hasta çocuk sayısına değinen Doğan, “Okulların açılmasıyla birlikte ciddi bir koronavirüs artışımız yok. Yaz nedeniyle geçen yıla oranla semptomlarımızda ve hasta sayılarımızda artış görülmektedir. Günlük acil servisimize 500 ile 600 arasında çocuk hasta gelmektedir. Gelen çocuklarda da temel şikayet ishal, kusma, burun akıntısı ve ateş şikayeti ile gelmekteler. Bu vakalarda gribal semptomlarla koronavirüs şikayeti karışmış durumda. İkisini ayırt etmek çor zor. Bu tip belirtilere sahip olan hastaların en yakın sağlık kuruluşlarına başvurması gerekir. Hastaneye başvuran çocuklarda koronavirüs bulaş oranı net olmamakla birlikte yüzde 5" diye konuştu.

'ÇOCUKLARDA DELTA VARYANTI GÖRÜLÜYOR'

Delta varyantının çocukları etkilediğini belirten Doğan "Son 2 yıla oranla kıyaslama yapmak gerekirse mutasyonların çoğu delta varyantı. Delta varyantı çocuklarda farklı seyredebiliyor. Geçen yıl delta varyantı olan çocuklarda burun akıntısı çok görmezken bu yıl görebiliyoruz. İshal, kusma, burun akıntısı ve ateş şikayeti bu yıl daha fazla. Delta varyantına yakalanan çocuklar hastalığı genelde hafif atlatıyorlar. Altta kronik rahatsızlığı olan yoğun bakım düzeyinde tedavi görüyorlar" ifadelerini kullandı.

'12 YAŞ VE ÜZERİ ÇOCUKLAR AŞILARINI YAPTIRMALI'

12 yaş ve üzeri çocukların koronavirüsten korunmak için aşılarını yaptırmaları gerektiğini söyleyen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Murat Doğan şöyle konuştu: "Velilerimiz Sağlık Bakanlığımızın önerisi doğrultusunda 12 yaş ve üzeri aşılarını yaptırmalarını, okula gittiklerinde de maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmelerini istiyoruz. Erişkinlere baktığımızda yoğun bakım servisinde yatan hastaların yüzde 90'ı aşılarını yaptırmayan ve bir doz yaptıran kişilerdir. Gördüğümüz sıkıntıların en başında maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmamasıdır. Parklarda ve AVM'lerde kurallara uygun davranışta bulunulmaması hastalığa davetiye çıkarıyor. Ayrıca insanlar sağlık kuruşlarına geç başvuruyorlar."dedi. (DHA)

Editör: Haber Merkezi