SGK, aldığı yeni kararla, hasta bezi geri ödeme uygulamasında değişikliğe gitti. Daha önce rapor ibraz edilerek medikallerden alınabilen hasta bezleri, 1 Temmuz’dan itibaren her yerden alınabilecek. Medikallerin düzenlediği faturalandırma sistemi de yeni uygulamayla değişti. SGK hastaların adına aylık olarak geri ödeme yapacak.

Kayseri’de medikal sektöründe faaliyet gösteren Yener Akdeniz ve Mustafa Akdeniz, hasta bezi alımı ve geri ödemesiyle ilgili yeni uygulamanın birçok mağduriyeti ortaya çıkaracağını söylediler. Hasta bezi kullanması gereken hastaların bir kısmının yatalak olduğunu ve aylık olarak SGK’ya başvuruda bulunamayacağını, bunun yerine raporuyla birlikte bezin medikallerden alınması gerektiğini belirten Yener Akdeniz, “Hasta bezi kullanan hastaların bir kısmı yatalak durumda. Çocuk hasta bezi kullananlar da var ve çocukların engel durumu olabiliyor. 1 Temmuz’dan itibaren hastalar istedikleri yerden bez alabilecekler. Bu güzel bir durum gibi görünse de hastalar bez alacak mı almayacak mı, tabi ki ihtiyacı olanlar alacaktır ancak her aldıkları bez için SGK’ya başvuruda bulunmaları gerekecek. Bu paralar da PTT’ye çıkacak. Yatalak bir hastanın gidip PTT’den bu ödenekleri alabilmesi mümkün değil. Böyle bir mağduriyet ortaya çıkacak. İnsanlar her ay işi gücü bırakıp SGK’ya bez ödeneği için başvuruda bulunacaklar. Bu vakit, evrak ve zaman kaybı da oluyor. Neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğunun sebebini öğrenmek istiyoruz. Bu durumda hem medikal sektörü hem de hasta ve yakını mağdur oluyor. Bu durumun şu şekilde uygulanabilir; hastanın raporu vardır, bize başvurur. Bizden bezini alır, devlet ödeneğini biz fatura ederiz. Alacağı bez fiyatından düşeriz aradaki farkı da vatandaş bizlere öder. Şu anda yeni uygulama ile tamamını bizlere veya aldıkları yere ödemeleri gerekiyor” diye konuştu.

Mustafa Akdeniz ise, “Bu kararla ilgili bir açıklama yapıldı. Fatura beyan edilmeden yalnızca raporla bu malzemenin alınabileceği öngörülüyor. Hasta bezinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Fakat burada hastaya yatırılan bu ödenekle piyasadan bu malzeme tedarik edilecek. İster istemez de KDV olayı doğuyor. Medikallerden bu malzeme alınmış olsa hem biz KDV ödüyoruz hem de vergimiz var. Burada da ciddi anlamda kurumların zararı olacaktır” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi