Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı görevine getirilen Erciyes Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, "Konvansiyonel sanayiden biraz kurtulmak lazım. Daha pahalı şeyler satmak, ileri teknoloji üretmek lazım. Bunun için atılımlar yapılıyor, teknoparklar geliştiriliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da bu amaçla kuruldu" dedi.

Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü'nden ayrılarak, yeni görevine başlayan Prof. Dr. Keleştemur, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'ne veda ziyaretinde bulundu. Sağlık Bakanlığı tarafından yeni kurulan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'na atanan Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, "Türkiye'nin son 10-15 yıl içinde geldiği bir nokta var. Türkiye sürekli gelişen bir ülke. Milli gelirimiz de gittikçe artıyor. Belli bir sanayileşme ve teknolojik gelişme var. Üniversitelerin sayısı artıyor. Son gelinen noktada 10 bin dolar civarında bir milli gelirimiz var. İleri teknoloji üretme konusunda bir sıkıntımız var. Sadece sağlık alanında değil, diğer alanlarda da bu sıkıntı var. Devlet de bu işin farkında. Konvansiyonel sanayiden biraz kurtulmak lazım. Daha pahalı şeyler satmak lazım. İleri teknoloji üretmek lazım. Bunun için atılımlar yapılıyor, teknoparklar geliştiriliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da bu amaçla kuruldu" ifadelerini kullandı.

''İLAÇTA DIŞARIYA BAĞIMLILIĞIMIZ ÇOK FAZLA''

Prof. Dr. Keleştemur, "Sağlık alanı önemli bir alan çünkü sağlık alanında dışa bağımlılığımız çok fazla. İlaç üretim konusunda, sağlık teknolojileri üretimi konusunda ciddi olarak dışa bağımlılığımız var ve önemli boyutlarda sağlık teknolojisi üretemiyoruz. Hele hele ilaç konusunda son derece sıkıntılı bir ülkeyiz" şeklinde konuştu. Erciyes Üniversitesi olarak Kayseri’de aşı merkezi kurduklarını, Kırım Kongo Kanamalı Aşısı (KKKA) aşısı ürettiklerini ve insanlar üzerindeki deneylerin başladığını belirten Keleştemur, ‘’Kök Hücre Merkezi kurduk. Bunun yanında İlaç Araştırma Merkezi de yakında açılacak. Burada kurduğumuz küçük örneği, İstanbul’da ana merkez olmak üzere diğer merkezlerde de kuracağız. Sağlık alanında daha üstün teknolojiler üretilmesi ile ilgili bir merkez. Türkiye’nin geleceği için önemli bir merkez’’ dedi. Keleştemur, rektörlük görevine geldiği günden beri gazetecilerle yakın ilişkiler içinde olduğunu da vurgulayarak, ‘’Ben rektörlüğüm süresince yaptığımız işleri eleştirenlere de teşekkür ediyorum. Eleştiriler olmazsa göremediğimiz şeyleri görme imkanımız olmazdı" diye konuştu. Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ ise Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur'a yeni görevinde başarılar diledi.

Editör: Haber Merkezi