Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İran’da baş gösteren koronavirüs vakalarına yönelik Türkiye'nin alacağı tedbirlere ilişkin açıklama yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şöyle konuştu: “Erken dönemde aldığımız etkili tedbirlerle bugüne kadar bu hastalığı ve salgını ülkemizden uzak tutmayı başardık. Ancak hastalığın komşumuz İran’da görülmesi, vakaların ve ölümlerin artışı bizler için alarm anlamına geliyor. Bu haber üzerine Koronavirüs Bilim Kurulumuz, İran gündemiyle toplantılarını yaptı, her ihtimal masaya yatırıldı. Ayrıca İran makamlarıyla ve ilgili tüm kurum, kuruluşlarımızla görüşmeler gerçekleştirildi. Bizzat İran Sağlık Bakanı Sayın Sait Nemeki ile görüştüm. Sayın Cumhurbaşkanımız konuyu çok yakından takip etmekteler, özellikle vatandaşımızı korumak adına bilim kurulumuzun alınması gereken tüm tedbirleri almamız talimatını verdiler.”

SINIR GEÇİŞLERİ TEK YÖNLÜ OLARAK DURDURULDU

Bugün itibarıyla İran’da toplam vaka sayısının 43, ölüm sayısının ise 8 olarak kaydedildiğini aktaran Koca, “İran'la 3 adet kara hudut kapımız mevcut: Ağrı Gürbulak, Van Kapıköy ve Hakkari Esendere. Buna ilaveten Iğdır'dan Özerk Nahçıvan Bölgesi’ne açılan Dilucu Sınır Kapısı da mevcut. Bakanlığımız bünyesinde görev yapan bilim kurulumuzun önerisiyle tavsiye kararları kapsamında sınır hareketinin azaltılması noktasında ilave tedbirlere ihtiyaç duyuldu. İran’daki tablonun giderek artış göstermesi sebebiyle komşumuzla sınırlarımızı geçici olarak kapatma kararı aldık.” Dışişleri, Milli Savunma, İçişleri, Ulaştırma, Ticaret ve diğer ilgili bakanlıklarla koordinasyon halinde olduklarını belirten Koca, İçişleri Bakanlığının, İller İdaresi tarafından İran sınırıyla ilgili kararları tüm valiliklere bildirdiğini açıkladı. Koca, “Uluslararası sağlık tüzüğü çerçevesinde İran'dan ülkemize yapılacak kara ve demiryolu geçişleri önceki gün saat 17.00 itibarıyla geçici olarak durduruldu. Tüm uluslararası uçuşlar ise saat 20.00 itibarıyla tek taraflı ve geçici olarak durduruldu. Yani İran'dan Türkiye'ye gelişler durdurulmuş oldu. Türkiye'den İran'a gidişler ise devam ediyor olacak” diye konuştu. Öte yandan, Türkmenistan ve Azerbaycan’ın da İran’dan yapılan geçişleri durdurduğu bilgileri geliyor.

 İRAN’DAKİ TÜRKLER NE OLACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasında cevaplanmayan soru, İran’da kalan Türklerin ülkeye getirilmesi ile ilgili hangi tedbirlerin alındığı konusuydu. İran’dan gelen bilgilere göre, Tahran ve Tebriz havaalanlarında yüzlerce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mahsur kalmış durumda. Uçuşların tek yönlü olarak durdurulması nedeniyle Türkiye’ye gelemeyen vatandaşlar acilen bir çözüm bulunmasını istiyorlar.

Editör: Haber Merkezi