Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ortak yaptığı çalışmada, kalıtsal bir hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşi bulunan hastaların karın ağrısı şikayetiyle acil servise başvurduğu belirlendi.

Hastaların Kayseri grubunun yüzde 95’inde, Hatay grubunun yüzde 91’inde kolşisin ilaç tedavisi gördüğü sırada karın ağrısı şikayeti başladığı belirlendiği öğrenildi. Özellikle kadın hastaların iş görüşmeleri, sınavlar, iş değişimi, mali sorunlar, sevdiklerinin ölmesi gibi stres faktörleriyle yüzde 76’sında FMF hastalığının ortaya çıktığı kaydedilen araştırmada, yüzde 54’ünde ise adet dönemlerinde olduğu belirlendi.

"KADINLARDA RİSK ÇOK FAZLA"
Hastalığın risk faktörü olarak kadın hastalarda oranların daha yüksek olduğu açıklanan araştırmada, şu sonuçlara varıldı; “Risk faktörleri cinsiyet açısından değerlendirildiğinde kadın hasta grubunda emosyonel stres yüzde 76, aşırı terlemeye neden olan faaliyetler, uzun süreli hızlı yürüyüş, ağır bir yük taşıyarak merdiven tırmanma, koşma, gibi ağır fiziksel aktivite yüzde 54, adet dönemi yüzde 54, son 1 hafta içerisinde 4 derece ve altındaki sıcaklıklara 3 kez 1 saatten fazla kalan yüzde 39 hastada tespit edildi. Erkek hasta grubunda ise stres yüzde 66, ağır fiziksel aktivite yüzde 53, soğuğa maruziyet yüzde 12. Ayrıca adet dönemindeki kadınların yüzde 77’sinde diğer dış tetikleyici faktörlerle, özellikle aşırı fiziksel aktivite ve emosyonel stres birlikte mevcuttu. Bu çalışmada adet dönemi FMF atağını tetikleyici bir dış faktör olarak tespit edilmiştir. Ayrıca adet dönemi ile birlikte diğer dış tetikleyici faktörlerinin emosyonel stres ve aşırı fiziksel aktivite birlikteliği mevcuttu.”
 
Editör: Haber Merkezi