1-31 Ekim tarihlerinin Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Poyrazoğlu, “Angelina Jolie gibi dünyaca ünlü bir aktörde bile bu hastalığın görülmesi, hastalığın kadınlarda hiçbir sınıf ayrımı yapmadan oluşabileceğini bizlere göstermektedir. Bir ev hanımı da meme kanseri olabilir, dünyaca ünlü bir aktör de.” dedi.

Meme kanserinin, dünyada ve Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak bilindiğinin altını çizen Op. Dr. Poyrazoğlu, hastalığın en çok 40-50 yaş ve sonrasındaki kadınlarda ortaya çıktığına dikkat çekti.

Op. Dr. Poyrazoğlu, “Meme kanserlerinde yüksek risk faktörleri vardır. Bu yüksek risk faktörleri içerisinde genetik ve çevresel etkenler, ileri yaş faktörleri, yakın akrabalarda meme kanserlerine rastlanması gibi etkenler bulunmaktadır. Meme kanserinin nedeni tam olarak bilinemese de birçok etken bu hastalığa yol açabiliyor. Bazı önlemlerle meme kanserinden korunmak da mümkün olabilir.” dedi.

Özel Magnet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ö. Bilgehan Poyrazoğlu, hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri ve korunma yöntemlerini şu şekilde açıkladı:

“Meme kanserlerinde yüksek risk faktörleri vardır. Bu yüksek risk faktörleri içerisinde genetik ve çevresel etkenler, ileri yaş faktörleri, yakın akrabalarda meme kanserlerine rastlanması gibi etkenler bulunmaktadır.

Angelina Jolie gibi dünyaca ünlü bir aktörde bile bu hastalığın görülmesi, hastalığın kadınlarda hiçbir sınıf ayrımı yapmadan da oluşabileceğini bizlere göstermektedir. Bir ev hanımı da meme kanseri olabilir dünyaca ünlü bir aktör de.

Jolie'nin ailesi incelendiğinde görülüyor ki annenin de over(yumurtalık) kanseri geçmişi bulunmakta. Yapılan genetik çalışmalarda BRCA-1/2 gen pozitifliği ailesinde var olduğu tespit edilmiştir. Bu gene sahip olan bireylerde yaklaşık yüzde 59-87 oranında meme kanseri görülme ihtimalinin mevcut bulunduğu, aynı zamanda yüzde 28-44 oranında bu bireylerde yumurtalık kanseri olma ihtimalinin

Editör: Haber Merkezi