Tekden Kayseri Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Baykan, mevsimsel alerjiye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Mevsimsel alerjide en çok dikkat etmemiz gereken konulardan birisi bu aylarda başlayıp Eylül ayına kadar devam eden toz ve uçuşan polenlerden kendimizi korumamız gerekiyor. Bu alerji gözleri ve burnu etkiliyor. Burnu etkilediği zaman hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geceleri uyumakta zorluk, ağız açık uyuma, gözlerde sulanma veya özellikle kızarıklık olabiliyor. Alerjiyle ilgili yapılması gerekenler, önce ne kadar alerjik olduğunuzu öğrenmeniz lazım. Tabi alerji testleri var. Bunlar kandan ve deriye bakılarak yapılan alerji testleri oluyor. Kandan baktığımız alerji tahlilleriyle ne kadar alerjik olduğunuzu öğrenebiliyoruz. İşin ne kadar ciddi olduğunu ve ileride astıma çevirip çeviremeyeceğini öğrenmiş oluyorsunuz" diye konuştu.

‘SİGARA İÇMEMEK LAZIM’

Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber alerjik hasta sayısının artacağını ve bu hastaların çok dikkatli olması gerektiğini belirten Baykan, "Mevsimsel alerji vücutta kaşıntılara sebep olabiliyor. Alerjisi olan hastaların havasız ortamda bulunmamaları gerekiyor. Bahar ayları geldiğinde şikayetleri de arttığı zaman mutlaka antihistaminik dediğimiz ilaçlar var. Nefesi açan ve alerjiyi azaltan bu tür ilaçları almak gerekiyor. Sigara içmemek lazım. Özellikle sigara dumanı bulunan ortamlarda da bulunmamak lazım” dedi.

‘YAPILACAK TESTLER İLE TEŞHİSİ DOĞRULAMAK GEREKİYOR’

Alerji belirtilerinin olması durumunda test yaptırılması gerektiğini kaydeden Baykan, "Bahar alerjisinde şikayetleri artıran sorunun ne olduğunun öğrenilmesi lazım. ‘Alerjik bir bünyem var. Burun kaşıntım ve bahar gelince özellikle gözler sulanıyor, burun akıyor ve nefes darlığı oluyor’ deniyorsa öncelikle dermatoloji, göğüs hastalıkları veya kulak burun boğaz bölümlerinde tedavi olup teşhisi doğrulamak gerekiyor. Burada yapılacak testler ile teşhisi doğrulamak gerekiyor. Alerji ciddi bir sorun, çünkü durmuyor ve sürekli devam edebiliyor. Alerjinin önlenebilir bir hastalık olması nedeniyle bilinçlenmek ve bilgilenmek önemli" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi