Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, cilt bakımına önem verilmesini isterken, "Her duyduğumuz, gördüğümüz ve abartılı reklamdaki ürün bizim cildimize uygun olmayabilir. Ürün çeşitliliğini artırmanın, cildin daha iyi olması ile ilgisi yoktur" dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, kış aylarının yıpratıcı etkisi ardından, bahar ayları ile birlikte yüzünü gösteren güneşin fiziksel ve ruhsal açıdan yenilenme dönemini beraberinde getirdiğini söyledi. Dr. Tümtürk, şöyle konuştu:

"Cildimiz mevsim geçişlerinde bir süre adaptasyon süreci yaşıyor. O nedenle sonbahar ve ilkbahar aylarında dermatoloji uzmanlarının kapısı daha fazla çalınıyor. Cildin adapte olduğu mevsimden farklı fiziki koşullar, organizma için hafif de olsa stres faktörüdür. Kışın dondurucu ve yıpratıcı günlerinin ardından güneşli ve sıcacık bir mevsime hazırlanan cildin bu sürece adaptasyonunun çok da kolay olmuyor. Mevsim geçişlerinin farklı fiziki koşulları organizma için hafif de olsa stres meydana getiriyor. Buna bir de günlük yaşamın koşuşturması, stres, yorgunluk, uykusuzluk, çevre kirliliği ve kullanılan yanlış ürünler de eklenince cildin yapısı bozulabiliyor veya erken yaşlanma meydana gelebiliyor. O nedenle cildimizi yaz mevsimine hazırlamak ve yazın sağlıklı bir cilde sahip olmak için dikkat etmemiz gereken bazı kurallar var. Sağlıklı ve canlı bir cilde sahip olabilmenin başlıca yolu, sağlıklı beslenmek, bol sıvı tüketmek ve güneşin zararlı ışınlarından kaçınmaktır."

Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, güneşin ruh ve bedene birçok faydası olduğunu, ancak zararlı ışınlarının da bir o kadar vücudu olumsuz etkilediğini söyledi. Dr. Tümtürk, "O nedenle güneş ışınlarının dik olarak geldiği 12.00-14.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamak, gölgede kalmaya dikkat etmek gerekiyor. Bilimsel araştırmalar, güneşin zararlı ışınlarının kanserden, kırışıklığın artmasına ve cildin erken yaşlanmasına dek birçok zararı olduğunu ortaya koyuyor. Cildimizin rengine ve tipine uygun nemlendirici ve güneş koruyucu ürünler kullanılmalı. Riskli saatlerde güneş kremlerine bile fazla güvenilmemesi ve uzun süre güneşe maruz kalınmaması gerekiyor" dedi.

Cilt bakımı yaptırmayı düşünenlerin ise peeling ve dermoroller gibi bakımları profesyonel kişilere yaptırması gerektiğini belirten Dr. Tümtürk, şunları ekledi:

"Yaz aylarında cilde uygun temizleyici kullanmamak ve kapatıcı makyaj yapmamak da önemli. Ürün çeşitliliğini artırmanın cildin daha iyi olması ile ilgisi yoktur. Cilt sağlığı görünümünde genetik unsurlar da önemlidir. Herkesin farklı bir cilt yapısı var. Bunu da genetik özellikler belirliyor. Bize düşen genetik alt yapımızın getirdiği potansiyeli en iyi noktada tutabilmek. Bu ise hiç zor değil. Cilt sağlığı için bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Bunların başında su ağırlıklı olmak üzere bol sıvı tüketme, dengeli ve düzenli beslenme ve güneşin zararlı ışınlarından korunma geliyor."

Editör: Haber Merkezi