Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Suat Öktem, "Eskiden yurt dışından hastalar Türkiye’ye gelir ameliyat olurdu, ancak bu durum tersine işlemeye başladı. Ne yazık ki, Türkiye sağlıkta yine 20 yıl öncesine dönmeye başladı. Çünkü öğretim görevlileri, doktorlar bıkmış durumda. Kısacası önlem alınmazsa sağlıktaki yıllara dayanan birikimimiz tehlikede” dedi.

Sağlık alanında yaşanan sorunların çözüme kavuşturulmaması ve son olarak artan şiddet olaylarının artık dayanılmaz bir duruma geldiğini belirten Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Suat Öktem, yaklaşık 20 yılın birikimiyle sağlıkta gelinen noktanın artık tersine bir şekilde geriye doğru gittiğini bunun da kendilerini tedirgin ettiğini söyledi.

"20 YILLIK BİRİKİM TERSİNE DÖNECEK DİYE ENDİŞELİYİZ"


Daha önce katıldıkları bazı konferanslarda yurt dışından Türkiye’ye hastaların geldiğini belirttiklerini ve bununla da övündüklerini kaydeden Öktem, “Eğer Türkiye’de sağlık mevcut şekilde yani sorunlu halde devam ederse bu ülkeye yazık edilmiş olur. Çünkü biz buralara 20 yıllık bir birikimle ulaştık. Dünyanın önemli noktalarında görev yağan hocalarımız var. Örneğin insanlar yurt dışından kaliteli ama ucuz sağlık hizmetini almak için Türkiye’ye geliyor. Bazı ülkelerde bizde bin 500 lira olan ameliyat ücreti 65 bin lira civarında. Sigorta kurumları da göz önüne alındığında Türkiye, bu ameliyatların daha kaliteli ve ucuza geldiği için tercih ediliyordu. Ancak sağlıkta yaşanan son tablo ve gelişmeler bu birikimi yeniden tersine çevirecek diye endişeliyiz. Çünkü kanunlar zorlaştı. Sağlıkta şiddet arttı, doktorların iş yükü arttı. Sağlık çalışanları sıkıntılı. Türkiye’de hasta başına düşen doktor sayıları bile hesaplanırken yanlış yapılıyor. Kaç hekim var, kaç hasta var, çarp, böl, çıkar işte sonuç anlayışı doğru değil. Bu şekilde sağlıkta kaliteyi ya da hizmeti ölçemezsiniz. Önemli olan bir doktorun hastaya ayırdığı zaman. Türkiye'de hastaya zaman ayırma sorunu var. Doktorların amacı kaliteli sağlık hizmetini hastaya ulaştırmak. Eskiden yurt dışından Türkiye’ye gelinip, ameliyat olunurdu ama bunda bile iş tersine dönmeye başladı. Çünkü üniversitelerde, kamu hastanelerinde ya da diğer sağlık kurumlarında doktorlar bıkmış durumda. Türkiye 15-20 yıl öncesine yeniden dönecek diye bütün birikimler heba olacak diye endişeleniyoruz. Bu ülkenin sağlıktaki birikimlerine yazık. Bu konuda ilgililer gerekli önlemleri alıp, adımları atmalı. Bu iş böyle devam edemez” dedi.

“KATİL KATİLDİR, SİYASİ OTORİTE SORUMLULUK ALMALIDIR”

Sağlıkta şiddet olaylarının giderek artmasının da düşündürücü bir tablo olduğunu belirten ve Samsun’da Dr. Kamil Furtun’un öldürülmesi olayına bir kez daha tepki gösteren Öktem, “Söyledik ve bir kez daha söylüyoruz, katil katildir. Devlete sıkılan bu kurşun olayının tekrarlanmaması için siyasi otoriteyi sorumluluk almaya ve sorunun çözümüne katkı vermeye kamuoyu önünde davet ediyoruz. Ve uyarıyoruz; bundan sonraki süreçte gerekli tedbirler eksiksiz olarak alınmadığı takdirde olacaklardan hekimler sorumlu olmayacaktır. Çünkü artık Türk hekimlerinin sabrı zorlanmaktadır, tükenme noktasına gelmiştir” diye konuştu.

“KAYSERİ’DE İLK KEZ YAŞANAN BİR OLAY”


Diğer yandan Öktem, Kayseri’de sağlıkta şiddete karşı yaptıkları eyleme siyasi parti adaylarının katılmasının kendilerini mutlu ettiğini de belirterek, “Dr. Kamil Furtun’un öldürülmesi olayına tepki amacıyla yaptığımız basın açıklamasına AKP, CHP ve MHP’li milletvekili adaylarımızın ve parti yönetimlerinin katılması bizleri mutlu etti. Bu Kayseri’de de ilk kez ya da nadir yaşanan olaylardan biri” dedi.

Editör: Haber Merkezi