Uzmanlar, ilkbaharda olduğu gibi sonbaharda da mevsim değişikliğinde insanların çeşitli hastalıklara yakalandıklarını bildirdi. Sinüzit hastalığının mevsimsel dönümlerde ortaya çıktığı, antibiyotik ilaçlarla tedavi edildiği, tedavi edilmez ise, cerrahi operasyonlar gerektirebileceği öğrenildi.

Sinüzitin Belirtileri
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi İlk ve Acil Yardım Uzmanı Uzm. Dr. Türker Yıldırım, sonbahar mevsiminde ve mevsimsel geçişlerde görülen hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Uzm. Dr. Türker Yıldırım, sinüzit, bademcik iltihapları, larenjit sonbahar alerjisinin mevsim değişimlerinde daha çok ortaya çıktığını belirterek, zamanında tedavi edilmeyen sinüzitin cerrahi müdahaleye kadar ilerleyebileceğini anlattı.

Genellikle şiddetli nezlenin ardından ortaya çıkan sinüzitin burun tıkanıklığıyla belirti gösterdiğini kaydeden Uzm. Dr. Türker Yıldırım, “Burun akıntısı, ateş ve öksürük gibi belirtiler de sinüzitin belirtileri olarak gösteriliyor. En belirgin özelliği ise şiddetli baş ağrısı ve yüzde basınç hissi oluşturmasıdır. Zamanında teşhis edildiğinde antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilebilirken, ileri evrelerde öksürük ve kronik sinüzit nedeniyle cerrahi müdahaleye kadar ilerleyebilen bir hastalıktır. Bu mevsim değişikliğine sonbahar alerjisi de dikkat çekmektedir. İlkbaharda polenler nedeniyle görmeye alışık olduğumuz alerjinin bir benzeri de sonbahar aylarında ortaya çıkıyor.Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırık dışında belirtileri görülmüyor. "

Genellikle hastalığın mevsimsel hava değişiklikleriyle tekrar ortaya çıkması sebebiyle oluşan bademcik iltihapları boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu ve yüksek ateş gibi belirtileri beraberinde getiriyor. Antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilebiliyor. Ses kısıklığı, yutma güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilere sahip olan larenjit, ses teli ve çevre dokularının iltihaplanması sonucu meydana geliyor” dedi. Larenjitin çocuklarda belirlenmesi durumunda ise doktorlara başvurulması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Türker Yıldırım, kullanılacak ilaçlarında mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğini söyledi. 
Editör: Haber Merkezi