Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Harun Reşit Ayangil uygun sünnet zamanı ve sünnet ile ilgili merak edilenler hakkında açıklama yaptı.

“Sünnet, çocuğu fiziksel ve ruhsal olarak etkileyen önemli bir operasyondur. Çocuklarda sünnet ya erken dönemde yapılmalı ya da 5 yaşından sonraya bırakılmalıdır, ama bu dönem uzamamalıdır” diyen Ayangil, şöyle konuştu:

“Sünnet için önerilen erken dönemden kasıt bebek doğduktan sonraki ilk 24-72 saat aralığında yapılmasıdır. Çünkü bebeklerin sünnet sonrası daha az kanamaları olur ve daha az rahatsızlık hissederler. Bebeklerin 3 haftaları bittikten sonra genel anestezi altında sünnet olmaları gerekir. Bu dönemde de bebeklerin hissettikleri rahatsızlık artar. Bu nedenle bebekler ne kadar erken sünnet edilirse o kadar az rahatsızlık duyacaklardır ve yaraları daha hızlı kapanacaktır.Eğer bu dönem geçtiyse0-1 yaş arası dönem en iyi zamanlardan biridir. Çocukların alt bezlerinin olması iyileşmeye engel değildir.”

SÖMESTR TATİLİ SÜNNETİN TAM ZAMANI
Geleneksel olarak yazın yapılan sünnetlerin iyileşme üzerinde bir etkisi olmadığına da dikkati çeken Ayangil, “yani sünnetin mevsimi yoktur. Sünnetin kışın yapılması iyileşmeyi etkilemez ve geciktirmez. İyileşme esas itibariyle çocuğun içinde bulunduğu dönemle alakalıdır. 0-1 yaş arası dönem hızlı büyüme dönemi olduğundan iyileşme de hızlı olmaktadır. Kış mevsimi olduğundan sömestr tatilinde sünnet yapıldığında çocukların dışarıdaki aktivasyonları daha sınırlı olmaktadır. Bu nedenle sünnet sonrası evde dinlenerek daha rahat bir iyileşme süreci geçirebilirler” dedi.

SÜNNET HASTANE ORTAMINDA ANESTEZİ ALTINDA YAPILMALIDIR
Sünneti tatlı bir hatıraya dönüştürmek için sağlıklı koşullarda yaptırmak gerektiğini belirten Harun Reşit Ayangil “evlerde de sünnet yapıldığı gerçeğini göz önünde bulundurursak, ailelerin bu tür uygulamalardan vazgeçmesi gerekmektedir. Uygun olmayan şartlarda yapılan sünnet enfeksiyon sorunları oluşturabilmektedir. Hastane ortamında steril şartlarda yapılan sünnet operasyonunda, enfeksiyon riski ortadan kalkmakta ve modern anestezinin imkanlarından yararlanarak sünnet işlemi gerçekleşmektedir.”diye konuştu.

Ayangil açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

2-5 YAŞ ARASINDA SÜNNET YAPILMASI ÖNERİLMİYOR
2-5 yaş arasındaki dönem sünneti önermediğimiz yaş grubunu kapsıyor. Bu dönem çocukların cinsel kimliklerini, cinsel organlarını tanıma dönemi olduğundan, bu yaş aralığında yapılan sünnetler çocuklarda olumsuz yönde psikolojik etkilere sebep olabiliyor. Tıbbi zorunluluk olmadığı sürece, bu dönemde sünnet yapılmasını tavsiye etmiyoruz. İleri yaşlarda, yani 5 yaşından sonra yapılan sünnetlerde hem iyileşme süreci daha uzun oluyor, hem de çocuk daha çok korku ve endişe hissediyor.”

HABER:SELAHATTİN KARAKOÇ

Editör: Haber Merkezi