Erciyes Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Birimi öğretim üyesi Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları, 18 saat uykusuz kalan sürücülerin 0.80 promil alkol almış kadar sürüş kabiliyetinden uzaklaştığını söyledi.

Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları, içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu 19 Avrupa ülkesinde sürücülerin yüzde 20’sinin direksiyon başında uyuyakaldığını söylediklerini belirterek, uyanık kalınan süre arttıkça kişinin araç kullanma performansı giderek azaldığını, 18 saat uyanıklığın 0.80 promil alkol almış kadar sürüş kabiliyetini bozduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları, Amerikan Otomobil Birliği'nin raporuna göre; her altı ölümlü trafik kazasının biri, hastaneye yatış gerektiren her sekiz kazadan birinin nedeni sürücünün uykulu olması olduğunu kaydederek şöyle dedi:

"İçerisinde Türkiye’nin de bulunduğu 19 Avrupa ülkesinde ise her 100 kazanın 20’si sürücülerin uykulu olmasıdır. Türkiye, Türk Uyku Tıbbı Derneği'nin de görüşleri bu yoldadır. Uyanık kalınan süre arttıkça vücuda uyku baskısı artar. 8 saat uyuyanlara göre 6-7 saat uyuyanlarda kaza riski 2 kat, 5 saat uyuyanlarda ise 4-5 kat fazladır. Düzensiz çalışma saatleri, direksiyon başında geçirilen sürenin uzunluğu ve monoton bir yolda araç kullanmak da kaza riskini artıran faktörler arasındadır. Bütün ağır vasıta kazalarının en az yüzde 15’inin nedeni uykuya dalmaktır. Odaklanmada zorluk, sık göz kırpma veya göz kapaklarında ağırlaşma, hayal görme, sayıklama, ilişkisiz düşüncelerin kafadan geçmesi, son birkaç kilometredeki trafik işaretlerini ve çıkış noktalarını hatırlayamama, tekrar tekrar esneme veya gözlerin ovalanması, başını dik tutmada zorlanma, yol şeridinden çıkma, öndeki arabayı çok yakından takip etme, rahatsız ve huzursuz hissetme, uyku halinin önemli belirtileridir.’’

'BELİRLİ ARALIKLARLA MOLA VERİN'

Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları, uykuya bağlı trafik kazası yaşanmaması için de şu önerileri sıraladı:

"Yola çıkmadan önce; uykunuz yeterli olsun. Gün içerisinde gerekli uyanıklığı sağlamak için çoğu erişkinin 7-9 saatlik uykuya ihtiyacı vardır. Belirli aralıklarla mola verin, Uzun yolculuklarda her 150 kilometrede veya her 2 saatte bir yanınızda sürüş esnasında sohbet edebileceğiniz veya gerektiğinde nöbetleşe araba kullanabileceğiniz biri olsun. Yola çıkmadan önce alkol veya uyku verici etkileri olan ilaçlar kullanmayın. Kaza yapmamak için, uykunuz gelince araba kullanmaya ara verin. Kafeinli bir içecek için. Şekerleme yapın."


Editör: Haber Merkezi